Quina és la "bona llum"??

Avui no allargaré gaire el text, només us vull convidar a reflexionar i a triar el que per el vostre criteri és la"bona llum" si és que alguna de les següents fotos la reflexa.
Aquesta va ser una de les qüestions que es va debatir durant el viatge i que per el que veig i llegueixo en altres blocs/webs no acaba d'estar del tot clara... el que em porta a preguntar-me si cada moment té una bona llum?? i que no és pot afirmar categòricament que hi ha una que sobresurti per damunt de les altres.
Totes estan fetes a la llacuna glacial de Jökulsárlón, no hi han més de 15 metres de distancia entre una localització i altre i el "gap" horari és de 10 hores entre la primera i la darrera.
19:30 p.m.
19:53 p.m.
20:12 p.m.
5:55 a.m.
Tots els WB estan escollits manualment "in situ" per contrastar els resultats obtinguts amb la realitat del moment i porten lleugers retocs en LR 5

Comentaris

  1. Exactamente Pere, no solamente la llamativa luz del atardecer es la buena luz. Es más colorida pero no siempre es la que da mas fuerza a la imagen, es más, algunas veces no sirve más que de distracción. Todas muy guapas me quedo con la primera. Un abrazo

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola José, coincido contigo en lo de distracción, además crea nervisismo que a veces puede ser dificil de controlar y te lleva a hacer alguna foto que no quisieras y otras veces a perderte el que es realmente "el buen momento" ;-)
      Un abrazo

      Elimina
  2. El reflex és tant perfecte que totes poden ser reversibles.

    ResponElimina
    Respostes
    1. En totes elles l'absència de primer pla em va "obligar" a utilitzar el recurs del reflex ;-)

      Elimina
  3. La fotografia sense llum no és res. Però la fotografia tampoc és res si l'escenari per molt bona llum que tingui no t'arriba i no et diu res. Primer el fotògraf ha de sentir, després involucrar-te en l'entorn i finalment disparar.
    Sense emoció, no hi han fotografies tant precioses com aquestes, no em quedo amb cap...totes m'agraden.

    Una abraçada.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Evidentment aquest és un lloc tremendament visitat i conegut però si estava content amb les fotos del primer viatge... imaginat com estic amb aquestes ;-)
      Sempre hi ha que comptar amb el "factor sort" que curiosament en dos dies de pluja ens va permetre fer sortida i posta :-))
      Una abraçada

      Elimina
  4. Doncs jo, no és que sigui massa experta en llums, però sí que se quan m'agraden i en aquestes llums no tan sols no puc triar una, sinó, que no sabria descartà cap.
    Quina diferència amb la que vam tenir l'altra vegada.
    Una abraçada.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Araceli, la llum de la nit que vàrem tenir no va estar malament però la del matí.... és que no es pot anar a fer fotos amb el sol sobre els nostres caps!!! (Be, si que s'hi pot anar però llavors tenim fotos com les del segon dia ;-) )
      Una abraçada

      Elimina
  5. Totes són molt bones.
    Cada moment té el seu puntet.
    A mi m'agrada molt la primera.
    Salut.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Vicenç, la primera va fer que ens quedéssim en un lloc que no era precisament una de les destinacions marcades...però ja que estàvem allà 8^)
      Salut!

      Elimina
  6. La meva humil opinió es que hi ha infinitats de bones llums, moltes formes de captar-les i molts llocs on fer-ho.
    Lo primer que he sentit al veure aquesta entrada..que la he vist a FB...es emoció...després he passat al blog he netejat les ulleres i he ampliat les fotos.
    He de dir-te Pere que després de mirar-les un bon rato ... et dic que m'agraden TOTES .

    Cadascuna d'ellas em transmet diferents emocions.
    La primera, moviment.
    La segona...(aquesta es brutal)...Eufòria...energia.
    La tercera....fred....però he de dir-ta que m'agraden aquests tons
    La quarta....suavitat, calidesa...aquest tons rosats...

    Mare meva com m'enrotllo !!

    Que tinguis un bon cap de setmana.

    Peto.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Carmina!
      Gràcies per analitzar el que t'han transmès a tu d'una manera tant detallada, ja veus la llàstima que va ser no estar "per la foto" en el 2011, crec que és la "diferència" entre aquell viatge i aquest ;-)
      Deu ni do, sort que no has tingut que escriure amb boli...s'hagués acabat la tinta :P

      Que tinguis tu també una bona setmana!

      Un petó

      Elimina
  7. La bona llum és la que tens, unaltra cosa és la que desitjaries. Cal treballa amb el que tenim, no hi ha res a fer. És clas que la segona i la quarta son molts xules per la llum, peró les altres també son bones. Quan anem a un lloc, hi hem de fer el que podem amb el que hi ha, sempre podrem tornar, pero les llums estupendes les trobes una vegada de cada cent, per molt que ho intentis.
    Salut.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Chabier, un dels motius "ocults" d'aquesta entrada és precisament aquest que tu dius, el de triar, justament en aquesta localització es pot fer... m'explico: la quarta, per exemple, les llums vermelles i "violentes" les teníem a la nostra esquena però els tons suaus i roses i l'absència d'enquadrament varen fer que les deixéssim de banda quan la majoria a la vista del cel hagués anat a la platja en lloc de la llacuna a fer la sessió, sincerament estic convençut que va ser un gran encert ;-)
      Salut!

      Elimina
  8. Fa molt temps que penso que la fotografia de natura de paisatge es podria anomenar: fotografia de "colorins" de paisatge. Imagino que seran modes, però existeixen molt bones llums i no nomès a la sortida o posta de Sol ( amb els seus respectius colorins ).
    Personalment, per ambient, em quedo amb la 19:30h. Bona entrada i millors fotos Pere. Una abraçada!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Bones Jep,
      El tema dels "colorins" ha estat un debat obert en els meus tres darrers viatges, concretament a Noruega, vàrem tenir un dia dels que segurament no viurem mai mes (tempesta polar amb vents de l'oest, baixada de marea i una fina nevada) i els companys es queixaven de la llum dolenta quan jo la veia excepcional...però no era ni taronja ni vermella...un cop a casa i amb les emocions més controlades la percepció d'aquella sessió ha canviat radicalment i ara veient-ho amb una mica més de perspectiva alguns s'han adonat del que realment vàrem viure ;-)
      Gràcies!!
      Fins aviat!!!
      Una abraçada

      Elimina
  9. Wow i wow! :-)
    Potser no es tracta de bones llums...si no lo que les llums transmeten...passió, calma....energia...suavitat...!
    Em quedo amb les quatre.
    Wow i wow! :-)

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Montse.
      Una bona associació, potser si és el que transmet la llum i no la llum en si. De totes maneres quan tens un dia d'aquells espectaculars, recomano calma i control ja que normalment s'acaba fent fotos que aniran directament a la paperera quan les repassem a casa ;-)
      Gràcies!!
      Un petó

      Elimina
  10. ja t'ho vaig dir al "fb", però vull deixar-ne constància al teu blog, del que segueixo cada nova entrada...

    "la llum, com l'estat d'ànim són canviants...
    cada instant és diferent
    i cada lloc té infinits instants...
    i mirades"

    s@lut ;-)

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Ric@rd, Tu tens Islàndia ben "fresca" casi tant com nosaltres...
      Per arrodonir el teu comentari, afegiria que la llum et canvia l'estat d'ànim...passant del pessimisme a l'eufòria en no res ;-)
      Salut!!

      Elimina
  11. En una foto el més important es que transmeti alguna sensació/emoció, les "bones llums" poden ajudar però no sempre han de ser bones llums. A més hi ha un alt component subjectiu.
    Les teves totes transmeten.
    Bona entrada. Bones fotos.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Àngel,
      Estic d'acord amb Tu amb el component subjectiu però també crec que aquest component està "manipulat" per la qualitat de la llum quan parlem de fotografia de paisatge. i que acaba emmascarant o transformant les emocions del fotògraf.
      Gràcies!!
      Salut!

      Elimina
  12. Hola Pere,

    Jo no sbria dir-te exactament o d'una manera científica el motiu, suposo que és purament un component subjectiu meu, possiblement fruit de la meva pròpia evolució i del que normalment utilitzo o miro per "alimentar" la meva visió de fotògraf.

    Realment les llums extremes m'agraden en quant són o poden ser una raresa que complementen l'escena però si es coverteixen en el protagonista sempre he pensat que la cosa fallava tot i que tothom o molta gent acaba llençant comentaris aduladors a aquella foto. Al final pensava (i penso) que no era més que una moda i que e la mateixa manera que tu mateix comentes que hi ha molts gurus als fòrums (cosa molt certa i fàcil de comprovar en la gran majoria) no és menys cert que en les pàgines de galeries (pràcticament totes també) es noten els comentaris aduladors, poc contructuis respecte al tema de les llums, als amiguismes i al final també t'adones que hi ha una mena de gurús que deiem abans.

    Ep! Això no vol dir que aquestes llums de tant en quant si no maten el protagonisme de la resta de l'escena no m'agradin ni que no valori la bona llum.

    Per mi la bona llum és aquella que realça però no emmascara, que es difusa i/o lateral, daurada o no, envolvent, que acaricia allò fotografiat coma complement i li dona vida però no és el subjecte a fotografiar pròpiament dit. És a dir que si que la llum ha de tenir qualitat.

    De les fotos que ens ensenyes descarto dels meus gustos la segona per excés de contrast. I potser la qualitat de la llum que més m'agrada és la de la última, no tant per aquests reflexes vermells suaus sino precisament perquè noto una llum delicada, envolvent.

    A la primera i la tercera veig massa negres en els núvols, massa agressius, desconec si es el teu gust personal o si era així però no les trobo tan delicades com la última que la veig més delicada, més pura...

    Ja et dic no és un anàlisi científic, simplement fruit del meu bagatge i dels meus gustos.

    Salut!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Bones Dani,
      Si, el tema dels fòrum ja l'hem parlat més d'una vegada, és el que hi ha, com sempre, predomina el tema "social" per sobre la resta, malauradament fòrum com Fotonatura on hi han passat molt bons fotògrafs, alguns professionals a hores d'ara també s'hagi convertit en un fòrum "social"...
      He posat quatre exemples, en podia posar més doncs hi vaig estar unes quantes hores en aquest lloc i per mi totes les llums eren bones. El tema estava en que tenies que triar quina llum/enquadrament volies, tu ja hi has estat i saps com és ;-)
      En quant al tema dels núvols que veus més negres et diré que no hi ha res estrany, el que veus és el que hi havia, la tercera i la quarta no tenen prou feines processat per increïble que sembli. Ja saps la meva "mania" d'intentar sempre acabar la foto "in situ" ;-)

      Salut!

      Elimina
  13. Las buenas luces no son las que se portan bien? jajaja, Ya se sabe que por norma general las primeras y ultimas del dia, 100% cierto en dias despejados, pero creo igual que tu que eso no es una regla fija cuado hay atmosfera cambiante pues las nubes cambian las reglas del juego cada segundo. Las imagenes chulas todas, es curioso como no se llevan bien los azules del hielo y los calidos del cielo, la combinacion de ambos colores hubiese sido la leche, pero claro eso depende de la luz, quizas imposible, o quizas esa hubiese sido la buena luz.

    Saludos

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Javier,
      Buen apunte para que a nadie le quede la duda de si las luces se portan bien ;-)
      Por otro lado te confirmo que és practicamente imposible (en una sola toma) conseguir los azules que se obtienen los dias nublados o ya cuando el sol se ha puesto combinados con colorines en el cielo... seguro que si seria "la leche" :-)
      Saludos.

      Elimina
  14. Jo crec que la bona llum és la que et permet crear una imatge atractiva i que transmeta, independentment de l'hora del dia. Per exemple, de la sèrie que has pujat va haver bona llum a les 19:30, les 19:53, a les 20:12 i a les 5:55. Sic transit gloria mundi.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Bones Pepet, m'has pillat... sino, no estarien en l'entrada 8^)
      Salut!!

      Elimina
  15. Resulta obsesivo el tema de la luz.

    Cuantas veces salimos en busca de esas luces "rojas" que nos ofrecen los vientos del sur? Sí, son muy bonitas y muy atractivas, pero creo que muchas veces no conseguimos trasmitir nada, excepto un cielo espectacular, con ellas. No debería de ser tan importante su color como lo que con ella pretendemos o conseguimos trasmitir.

    Esta entrada, y algunas fotos en ella son claro ejemplo de lo que quiero decir. Los días plomizos, en los que las nubes cubren todo el cielo, pueden resultar mucho más atractivos, y de mayor transmisión, dando mucha fuerza a la toma y sumergiéndonos más en toda la composición.

    El color puede resultar impactante, pero también es tal su poder de atracción que, se nos pasa por encima el resto de la foto, y creo que lo más importante en una toma, es la toma al completo, y no parte de ella.

    Fotones los que nos muestras en esta entrada Pere! La primera es tremenda!

    Un abrazo!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Iker,
      Tienes mucha razón y uno de los motivos de este post es precisamente este, el de escoger "donde y con que luz" y se dió esa mañana... cual era la buena luz???
      Para cada uno era una luz diferente y me he dado cuenta a lo largo de los últimos meses que hay mas influencias a la hora de escojer las buenas luces pero hay un factor determinante que muchas veces no se tiene en cuenta y es la experincia y madurez del fotografo, no se si me explico pero haz la reflexión y ya me dirás... jeje no es que no me gusten los colorines pero prefiero "una buena" foto a una foto de colores ;-)
      Un abrazo!

      Elimina
  16. Bona reflexió Pere, certament ens obsessionem amb un tipus de llum cosa que ens pot tancar els ulls a moltes altres oportunitats. Suposo que es en part conseqüència de la popularització de la fotografia, i la fal·lera generalitzada d'aconseguir "Me gusta" a les reds socials, doncs tots sabem que les fotos íntimes no generen tràfic, com a mínim les meves, jaja.




    La clau radica en saber apreciar totes les oportunitats potencials que s'ens presenten fora de les primeres y últimes llums. La climatologia es important en aquesta professió però no ha de limitar la nostra activitat fotogràfica.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Bones Gorka,
      Ja fa molt temps que els "me gusta" han deixat de treure'm el son i cada vegada busco més aquestes fotos "intimes" que dius però contràriament al que pensa la majoria, son les més difícils de fer/trobar...
      Com et pots pensar, darrera d'aquesta entrada hi ha una historia real, de excitació i estres per les llums i diferents visions de cada un dels que estàvem allà... tants caps tants barrets i sobretot el que per un pot ser "bona llum" per l'altre no té cap interès... i és que soms complicats ;-)

      Elimina
  17. Hola Pere, bon debat!
    És un tema interessant, encara que difícil... En aquestes fotos teves, crec que no és massa important la diferència horaria, ja que és una localització austral, i no hi ha gran diferencia de "llums", ni de condicions atmosfèriques.
    Canvia moltíssim més al nostre país, per exemple, o a l'interior d'un bosc, amb llum directa, difusa, o boira...
    Encara que de vegades, és més interessant una llum dura, directa, que faci ombres dures, etc...
    Moltes vegades generalitcem i barregem els conceptes llum i moment.
    El "moment" és tan important com la "bona llum".
    I per res penso que el tema de les llums de colorins sigui una moda, ni de lluny. En diapo, fa 20 anys ja feia més fotos en els crepuscles macos. Y per posar un exemple hiperfamós, Galen Rowel, sempre cercava aquest "moments atmosfèrics" especials, amb bona llum.
    Salut, Pere!!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Antonio!!
      En l'època que estan fetes si que és important la diferència horària, no tant en l'estiu o en l'hivern on les llums canvien molt lentament però no és així en les estacions intermitges on els colors duren més que aquí però tampoc tant com a l'hivern on es pot fotografiar amb llum lateral durant totes les hores de llum . I respecte a les condicions atmosfèriques pots estar segur que no tenen res a veure amb les d'aquí, pensa que poc desprès de la sortida de sol rosada estava plovent i ho va fer fins la nit però igual podia acabar nevant o amb una tempesta de sorra, si sorra...jeje i és que aquest país és el rei dels contrastos naturals. ;-)
      El "moment", el que aquí ens fa anar nerviosos i excitats...allà no és tant "moment" dura una bona estona i per això el podem qualificar de "bona llum" fins i tot, si estàs atent pots fer dos localitzacions per sessió.
      En aquesta entrada volia copsar les preferències dels visitants cap a un o altre tipus de llum o si vols, de moment i és realment curiós el resultat de les eleccions en funció del tipus de fotografia que fa cada un ;-)
      Per cert, a mi també m'agrada molt el Rowell però també l'Ansel Adams i aquest no hi tenia color... 8^) recordo una frase seva que se'm va quedar gravada: "No hay reglas para las buenas fotografias solamente hay buenas fotografias" suposo que seguint aquesta màxima se'l menjarien viu en els forums actuals de fotografia.
      Gràcies!
      Salut!

      Elimina
    2. Jajaa, i tant!!
      Però compta que Adams no feis color perquè a la seva època encara no es treballava la fotografia en color... ;-)

      A mi de fet, m'agraden totes, totes tenen bona llum, en tot cas, a 1ª i la 4ª. Vina company! Salut!

      Elimina
  18. Quina elecció tan difícil Pere, jo no em veig en cor de decidir quina llum és millor, crec que cadascuna t'ha permès captar una imatge particular amb uns matisos diferents que aporten una diversitat sotil o de intensa bellesa de quasi el mateix lloc.
    un petó

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Mercè, tu també hi has estat en aquest lloc i saps que té unes característiques especials però a la vegada pot ser decepcionant... gràcies!!
      Un petó

      Elimina
  19. Pere, si que la majoria estem una mica obsessionats amb el color tot i que jo a vegades a casa, he fet l'exercici de visualitzar una imatge amb cels molt acolorits en B/N i l'imatge resulta també molt atractiva, almenys per mi.
    Jo em quedo amb la primera tot i que els ulls em marxen cap els colors de la segona, jaja.
    Salut!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Bones Jordi,
      Ja ho hem parlat moltes vegades tu i jo i també hem viscut algun moment d'èxtasi de color que ens ha superat.... crec que desprès d'uns quants d'aquests és quan agafes "pell morta" ;-)
      Salut!!

      Elimina
  20. Jo també em quedaria amb la segona, suposo que per la gama cromàtica, tot i que les altres no em desagraden.
    La qüestió de la "bona llum" donaria per fer tot un seminari. Trobo que és un tema un pèl delicat en quant a la subjectivitat que comporta. D'una banda la part emotiva que a cadascun li serà diferent enfront la mateixa situació. D'altra la part tècnica, també subjectiva, on entra en joc l'habilitat individual per treure profit de la llum de cada moment. Finalment el vessant tecnològic, que fa cada vegada més "aprofitables" llums impensables fa només uns anys (fotografia nocturna, per exemple).
    Resumint, per mi la resposta a quina és la bona llum seria un "tants caps tants barrets".

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Jcarles,
      Saps que aquesta mateixa frase la vaig fer servir per contestar un comentari del facebook??? "Tants caps tants barrets..." no hi ha una definició que s'apropi més, la bona llum depèn de tants factors, emocions, sentiments i experiències que cada un la percep d'una manera diferent...
      Com a cloenda, diré la meva elecció i estaria entre la tercera i la quarta, al menys en directe varen ser les que més em varen agradar i més ganes de fer fotos em varen fer venir ;-)
      Gràcies per dir-hi la teva.

      Elimina
  21. Hola Pere...cada una te el seu moment...

    salut
    joan

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Joan, és d'això el que es tracta... de quin és el millor ;-)

      Salut!

      Elimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

Cova del Bisbe

IMATGES QUE INSPIREN - Una nova experiència

Història d'una Fotografia: L'altra Família Baobab