Comparativa fotografia nocturna: Canon 5D MKIII - Canon 5D MKIV amb el nou Samyang AF 14mm F/2.8

Tal com vaig anunciar fa uns dies al facebook, avui us presento una primera prova del nou Samyang AF 14mm F/2.8, el primer objectiu ultra gran angular amb autofocus per montura Canon.
La prova no serà tant extensa com voldria ja que he pogut estar poques nits al camp fent fotos degut a la onada de fronts i borrasques que ens han estat visitant aquests dies. En un principi us mostraré dues fotos fetes amb el nou objectiu muntat a la 5D MKIII a ISO 3200 i 6400, foto complerta i cantonades al 100%. Les fotos estan fetes a La Garrotxa, al costat de casa en un cim apartat on no hi ha massa contaminació lumínica.
Desprès li tocarà a la 5D MKIV a ISO 3200 i 6400 amb igual format de prova com l'anterior per acabar amb un parell de fotos fetes amb la MKIV i el Canon 24-70mm F/4 L IS que com podeu suposar no és un objectiu especific per nocturnes. Aquestes proves estan fetes des d'un mirador proper a Cala d'Hort a Eivissa amb Es Vedrà com a principal protagonista.
 5DMKIII  ISO3200 30s F/2.8
5DMKIII ISO6400 30s F/2.8
En petit les dues fotos de la Via Làctia i la Llum Zodiacal donen el pego, estan a 1000 px i qualitat 100, no reduïdes com acostumo a pujar ja que aquesta prova no tindria sentit si emmascares els resultats amb reducció de qualitat.
   5DMKIII  ISO3200 30s F/2.8 - Cantonada superior dreta
5DMKIII ISO6400 30s F/2.8 - Cantonada superior dreta
Resultat bastant acceptable, absència de coma, aberració cromàtica i en certa manera molt aprofitable a ISO 3200, les cantonades de la part baixa on hi ha les ombres és on presenten més problemes com podeu veure a continuació
5DMKIII  ISO3200 30s F/2.8 - Cantonada inferior dreta
5DMKIII ISO6400 30s F/2.8 - Cantonada inferior dreta
Portant la MKIII als seus límits i amb nit molt fosca és on surten una mica les mancances en forma de soroll i partícules cromàtiques a les dues cantonades inferiors.
 5DMKIV  ISO3200 30s F/2.8
5DMKIV  ISO6400 30s F/2.8
En contra d'alguns articles que he llegit i algunes opinions d'usuaris d'altres marques carregant-se literalment la MKIV per manca de novetats respecte a la MKIII, només puc aportar les meves impressions en els pocs dies que fa que Canon España me la va enviar i que a mode de resum son:
- Impressionant enfoc, molt més ràpid i efectiu que la MKIII inclús amb poquíssima llum, m'ha sorprès molt.
- Manté els punts central d'enfoc amb objectius d'obertura mínima F/8, en contra del únic central a la MKIII
- Pantalla tàctil, quan t'acostumes és una delícia dins una càmera on saps que històricament els botons sempre estan al mateix lloc i no has d'estudiar menús i pantalles com en altres models revolucionaris d'altres marques.
- Millor rang dinàmic, agosaradament, el mediría en un pas de llum, només he utilitzat els filtres degradats GND 0,3 i 0,6 oblidant-me del 0,9 i superiors.
- Intervalometre i temporitzador incorporats, molt funcionals.
- Nivell al visor ocular, sembla una pijada però ajuda i molt si no utilitzes trípode.
- Connexió directa amb l'smartphone, tant per descarregar fotos com per manejar la càmera.
En l'apartat negatiu destacaria com a principal pega la reducció important de la durada de la bateria, punt fort de la MKIII.

Fetes aquestes puntualitzacions i sense entrar en cap comparació amb altres marques ni discussions que no porten en lloc de si aixequem ombres o si recuperem... la llum és una, ben mesurada no provoca soroll a isos alts ni tenir que fer processat de varies fotos ni estar davant l'ordinador hores i hores, tant valuoses per estar al camp. Passo al detall de les cantonades de les fotos anteriors.
 5DMKIV  ISO3200 30s F/2.8 - Cantonada superior dreta
5DMKIV  ISO6400 30s F/2.8 - Cantonada superior dreta
I a continuació una prova extrema, potser no té massa sentit ni utilitat però m'ha vingut de gust incloure-la. Un parell de fotos fetes amb el Canon 24-70mm F/4 L IS forçant al màxim objectiu i càmera, o sigui a F/4 i ISOs 6400 i 12800 amb el seu corresponent detall de cantonades. Ja em disculpareu però la meteorologia és la que és i cap a les 2:00 els núvols varen invadir el cel.
5DMKIV  ISO6400 24-70 30s F4
5DMKIV  ISO12800 24-70 30s F4
 5DMKIV  ISO6400 24-70 30s F4 - Cantonada superior dreta
5DMKIV  ISO12800 24-70 30s F4 - Cantonada superior dreta

Evidentment que tothom pot opinar i dir-hi la seva, la prova hagués pogut estar molt més extensa però per no fer-la farragosa i avorrida he preferit fer aquest punt i seguit.
Aclarir que TOTES les fotos porten el MATEIX processat, res d'estridències ni coses rares alienes al meu estil, no vull dir que els altres estils no siguin vàlids però NO son els meus, avui... demà?? qui ho sap??
I com la millor prova és la visual, us deixo amb el RAW i el resultat final de les fotos de Es Vedrà fetes amb la MKIV i el nou joguet de Samyang.
 5DMKIV  ISO3200 30s F/2.8

5DMKIV  ISO6400 30s F/2.8

Agrair també al Dani de Foto Ruano Pro de Mallorca la cessió del Samyang.
Fa 6 anys vaig publicar una comparativa similar i us deixo l'enllaç per si la voleu llegir:
Espero que us serveixi per aclarir dubtes i si hi voleu dir la vostra encantat de respondre-us.

Comentaris

  1. Extensa, completa i extraordinària Pere! Em sap greu no ser de Canon. Hi haurem de pensar.
    Una abraçada!

    ResponElimina
    Respostes
    1. La intenció era fer-la molt més complerta, segurament hi haurà una segona part, fa mesos que m'he tornat a "engantxar" a la fotografia nocturna i tinc un projecte en ment que ja et comentaré quan ens veiem Quim, moltes gràcies!!
      Una abraçada

      Elimina
  2. Hola Pere, ja et vaig dir fa un parell d'anys que la 5DIV era un canvi més substancial del que semblava i els foros de internet deien. Jo és una càmera que m'agrada molt excepte un parell de cosetes. Des que la vaig comprar el 2016 he abandonat la 5D III per complert. De tota manera, ens ensenyes les fotos però no ens dones les teves conclusions: quina diferencia en foto nocturna i soroll hi trobes entre les dues 5D? I m'agradaria saber si el nou Samyang 14 AF val la pena respecte al anterior de enfoc manual, o si òpticament ve a ser el mateix pero simplement amb AF.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Oriol,
      Tens raó però no hi ha res com provar-ho un mateix i adonar-te que hi han molts petits detalls que la fan molt més complerta que la MKIII que em quedaré de segon cos.
      Les meves conclusions no les he definit en quan al objectiu ja que he pensat que què millor que les imatges on s'aprecien els detalls. En tot cas et comento que a nivell de construcció, acabats i estanquitat és infinitament superior aquesta nova versió que també destaca per la nul·la aberració cromàtica i per la absència de distorsió de bigot, tan accentuada en la versió manual però en termes de nitidesa i definició no veig cap millora destacable, al menys amb les poques proves que he pogut fer de nit degut a la climatologia com ja he comentat.
      També cal dir que no he aplicat cap correcció de lent a LR
      Salut!

      Elimina
  3. Gràcies per la comparativa. Aclarit aquest últim punt preguntat per l'Oriol seguiré amb el meu 14 manual Moltes gràcies, de nou

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

Cova del Bisbe

IMATGES QUE INSPIREN - Una nova experiència

Història d'una Fotografia: L'altra Família Baobab