Fotografia de Aurores III

Durant els dies que he passat per les terres del Gran Nord he anat gestant aquesta entrada que vindrà a completar les dues anteriors, també dedicades a la fotografia d'aurores boreals que vaig fer el passat mes de setembre:
Fotografia de Aurores
Fotografia de Aurores II
en les que he trobat a faltar alguns punts que en aquesta intentaré completar.
En primer lloc, tinc que puntualitzar lo del color, doncs vaig posar que es veien com una potent llum blanca, be, només és així quan hi ha lluna plena, ara he pogut comprovar que sense lluna i en completa foscor es veuen verdes, fins i tot en algunes s'aprecia algun top lilós.
 Aurora boreal encerclant l'Ossa Major sobre els Alps de Lyngen
Un altre aspecte a tenir en compte és el destí del viatge i les localitzacions, no tots els llocs són iguals per poder-les observar ni totes les localitzacions són ideals. Com més coneguda sigui la localització escollida, millors resultats podràs treure, compositivament parlant.
L'Aurora no és puntual, ni tant sols formal. A la nit més fosca i serena, amb temperatures extremes, inferiors als 20 graus sota zero et pots passar llargues hores esperant sense obtenir cap resultat com ens va passar una nit. Aquest punt cobra especial importància depenent de l'interès, predisposició i preparació de cada un, us puc assegurar que no tothom "reacciona" de la mateixa manera a les esperes sense fruit i que no tothom suporta el fred de la mateixa manera, alguns tenen el seu punt més feble a les mans, altres als peus, al cos o a la cara, per tant és imprescindible portar un bon equipament que minimitzi aquest inconvenient i ens permeti gaudir sense patir.
 Aurora boreal i Via Làctia a la frontera amb Finlàndia a -22,3º
Tenir l'objectiu apuntant al cel amb aquestes temperatures pot provocar que s'acumuli gebra a la superfície de l'objectiu, dificultant la visió i nitidesa en les fotografies. Recomano fer alguna comprovació de tant en tant i posar-li la tapa quan no estem fen fotos.
El nostre Toyota al cim del port de muntanya de Tromvik
Llogar un vehicle amb tracció a les quatre rodes no és imprescindible però si molt recomanable, coses com aparcar en un espai al costat de la carretera pot semblar fàcil, sempre que no hi hagi un bon tou de neu. També ens permetrà explorar camins de muntanya i arribar a llocs amb gruixos de neu considerables sense haver de pensar que ens hi podem quedar encallats. En aquest aspecte vull destacar el "nostre" Toyota Rav4, que es va comportar molt bé en totes les circumstàncies.
En aquest darrer viatge hem pogut comprovar que una cosa tant senzilla al nostre país com és menjar-se un frankfurt o omplir el diposit de diesel, va "provocar" un petit viatge de 60 kms (30+30) perquè no havíem previst correctament l'autonomia del vehicle i la nostra gana :-)
La Mark III desprès d'una sessió sota una forta nevada
Per últim volia destacar el comportament de la Canon 5D Mark III amb el Samyang 14mm f/2.8, que m'ha permès utilitzar la majoria de vegades sensibilitats de fins a 6.400 ISO amb relativa normalitat, la durada de les bateries en temperatures inferiors als -20º (no he tingut que utilitzar ni una sola vegada la bateria addicional que portava) i la bona estanquitat, suportant importants nevades que fins i tot m'impedien veure per el visor o consultar la pantalleta dels paràmetres i la càmera sense immutar-se.

Comentaris

  1. Respostes
    1. Es verdad Pere, eres un crack. Muy interesante articulo. Yo estuve este año viendolas en Abisko, norte de Suecia y es un espectaculo increible. Desgraciadamente me llevé un mal objetivo por no gastarme mas de la cuenta y las fotos no han quedado muy allá. A la vuelta, preparé un dossier sobre el tema:
      http://issuu.com/gas_astronomia/docs/elcielomesmarzo2013

      Este año quiero repetir en Islandia...

      Elimina
    2. Las fotos de ese dossier nos son mias, y ahora veo que se me pasó poner el nombre de los autores...cuando tenga un rato los pongo...

      Elimina
    3. Muchas gracias!!
      Excelente articulo, estas ayudas son siempre de agradecer a la hora de afrontar un viaje tan especial como es ir en busca de las luces del norte. Venga, animate y regresa con un buen objetivo ;-)
      Por cierto, hace poco he regresado de Islandia con un botín donde predomina el verde en las nocturnas ;-)
      Saludos.

      Elimina
    4. Pues si, estoy a punto de pillarme el que tienes tú, el Samyang 14...creo que caerá...y casi seguro que en diciembre voy para el Norte. Cual es la mejor zona de Islandia para las auroras, y claro que sea accesible...je, je..

      Elimina
    5. Buena elección, barato y con buenas prestaciones ;-)
      En diciembre te tendras que conformar con las carreteras que esten abiertas al tráfico... nuestro viaje no era para buscar auroras pero ya que estabamos allí ;-)

      Elimina
    6. Pere, cuanto hay que alejarse de la capital?, y hacia que direccion, al sur creo, pero donde mejor??? Lo digo por no alejarnos mucho...que con esas carreteras heladas...

      Elimina
    7. Otra vez yo. PErdona que te moleste. Una pregunta. Cuando hice las fotos en Suecia puse, ya que así lo lei en varias web, una temperatura de 4000K fija. Tu cual empleas?
      Mira el ejemplo aquí: http://www.flickr.com/photos/jltrisan/8538314511/
      Es que no quiero fallar ahora en diciembre...je, je

      Elimina
    8. Teniendo en cuenta que aterrizas a 40 Kms de la capital, en el extremo sur de esa pequeña peninsula ya puedes buscar auroras y siguiendo la costa, te será facil llegar a Jokulsarlon, la laguna glaciar, aventurarse por carreteras de interior no creo que sea posible por estar cerradas al tráfico normal.
      Conducir sobre hielo o nieve no tiene ninguna dificultad, te lo puedo asegurar ;-)

      Respecto al WB, yo lo uso manual pero no hay norma fija, depende de tantas cosas, luna, humedad, entorno, etc. pero como límite superior estan bien los 4.000 Kv.

      Elimina
  2. Comentari Pere: amb el seudònim de celtibero.nato está Benjamin Millan

    ResponElimina
    Respostes
    1. Ah!!! Sort del aclariment, no sabia d'on venia aquest seudònim.
      Salut!!

      Elimina
  3. Respostes
    1. Espero ver pronto las tuyas Uge, veras lo bien que se porta la MkIII
      ;-)

      Elimina
  4. Al final vareu tenir recompensa.
    Benvingut, aquesta primera es una preciositat.
    Un petó.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Esther, la recompensa la vàrem tenir tots i cada un dels dies, estar allà es un regal i si no hi han aurores hi han fortes nevades i sinó t'agrada el temps que fa...t'esperes una estona i torna a canviar ;-)
      Gràcies!!
      Un petó.

      Elimina
  5. Ja tenia ganes de veure els resultats.
    Ja veig que la càmera s'ha comportat de meravella, tot i les bretolades que li has fet passar.
    Espere impacient noves entrades.
    Salut.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Vicenç, la càmera i els objetius lo millor, lo pitjor el trípode que va perdre una pota..jeje...res greu però...
      Salut!

      Elimina
  6. Bona entrada Pere, hem quedo especialment amb la segona, molt ben composta i executada, m'agrada l'aire d'ensomni que li dona el fons lleugerament desenfocat. Molt guapa.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Bones Gorka,
      M'alegro que t'agradi, son moments que vius que de vegades es difícil transmetre'ls en fotos amb tota la carrega que porten...
      Salut!

      Elimina
  7. Menys mal que al final has reconegut que sí que es veuen de color verd :-)
    Bona entrada, bon recull d'idees gràcies a la llibreta analògica d'anotacions.
    Una abraçada ;-)

    ResponElimina
    Respostes
    1. La llibreta supleix la manca de memòria, serà que em faig gran??? ;)
      Una abraçada!!

      Elimina
  8. Quina emoció s'ha de sentir en aquests moments, crec que no notaria ni el fred. Molt maques les fotos, espero poder gaudir una mica mes del teu viatge amb noves entrades. Petons.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Araceli,
      Creu que el fred s'arriba a notar en un moment o altre, sobretot si fa vent...però t'acabes acostumant i no et vols perdre l'espectacle ;-)
      Un petó.

      Elimina
  9. Ep !!! Hauràs gaudit com mai, malgrat les inclemències meteorològiques i els resultats qè ens mostres són genials, ja tinc ganes de veure'n més!! salut !!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Francesc,
      Crec que les inclemències han jugat a favor nostre, ara tinc un bon arxiu de ambients extrems que mai hagués pensat ;-)
      Salut!!

      Elimina
  10. Són fantàstiques!!!
    Així ara ja sabem que també hem de comptar amb la lluna, si és que volem anar.les a veure, jejejeje.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Marta,
      La Lluna ho canvia tot, si vols veure aurores "de veritat" has d'anar-hi amb Lluna nova, t'ho puc dir perquè hi he estat amb Lluna plena i Lluna nova i no hi ha color.
      ;-)

      Elimina
  11. Molt bona entrada Pere, comparteixo el 100% del que dius. A -25ºC sota zero es glacen fins hi tot les idees i fa falta molta determinació per aguantar. Deu n'hi do com vas "forçar" la càmer. La bateria de la 5DII també em va sorprendre gratament pel seu bon rendiment. Espero que hagis obtingut bones imatges. Salut

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Joan!!
      Ja he vist que també has tingut sort amb la dama verda. Les bateries de la MkII i la III son les mateixes i l'any passat tampoc em varen donar cap problema amb la MKII, una bateria aguanta des del matí fins acabar la sessió nocturna sense problemes.
      Una abraçada!

      Elimina
  12. Et seré sincer. Avui només he mirat les fotos. Quina passada !!!

    ResponElimina
  13. Bravo Pere!
    Ja ets tot un expert en aquestes sortides fotogràfiques per "caçar" aurores. M'ha agradat molt aquest article perquè has tocat molts pals que estan "darrera e la fotografia" i no tothom s'ho planteja cosa que pot ser un gran error.

    En quant a la roba imagino que no es roba que poguem comprar al Decathlon per aguantar aquests -23ºC i no adonar-t'en d'ells o bé aguantar-los còmodament, si no roba més especialitzada.

    Heu trobat aurores la major part dels dies?

    Una abraçada ;)

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Dani,
      Mai sens sap prou, la natura sempre et pot sorprendre, aquest cop ho va fer en el lloc menys pensat.. (la primera foto, en un lloc per agafar un transbordador...) però cal estar atent i aprofitar l'ocasió per si no es torna a donar ;-)

      Jo portava roba del Decathlon jeje, la jaqueta polar i els pantalons eren Quexua jajaja. La resta era especifica, sobretot les botes i els guants, punts febles de la majoria de nosaltres.

      La major part de les nits, ara seré del tot solament tres dies, la resta a estones o amb núvols o boirines.

      Una abraçada.

      Elimina
  14. Preciosas las dos primeras, un excelente trabajo. Todavia te sigue funcionando la Miii?. Un abrazo

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola José, la MKIII funciona a la perfección, el trípode perdió una patita pero se curara...lo demás todo ok!!
      Un abrazo

      Elimina
  15. Qué bé! Quin gust veure alguna aurora amb tons liles, les de "veritat" que diuen la gent del Nord. De verdes ja n'hem vist moltes fotos! Ja veig que tot i el mal temps dels primers dies, va valdre la pena. Més d'un dia aquesta setmana m'ha sabut greu no haver pogut venir!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Bones Oriol,
      Més d'un dia vaig pensar en tu, estic completament segur que t'hagués agradat (malgrat la contaminació lumínica famosa que em comentaves...). Hi han racons "verges" encara i hem descobert llocs on el paisatge et supera i curiosament no gaire explotats per els europeus del sud... ;-)

      Elimina
  16. Per les teves paraules dedueixo que en resum la setmana ha anat bé.
    Ara ens toca gaudir a tots amb les teves imatges, espero durant bastantes setmanes!
    Salut!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Dedueixes be Jordi, el sarró torna ben ple.
      Fins aviat!!
      Salut!

      Elimina
  17. ben tornats!!!!:-)
    Imagino que aquestes dues imatges, talment com fan als restaurants...només és el plat d'olives que et porten perquè piquis mentre esperes el sopar de veritat!!! ;-)
    I com a la bona cuina imagino que ara estant fent "xup-xup" al teu ordinador...haurem d'esperar...els plats dels grans cuiners es couen a poc a poc i amb molt d'amor!!! :-)
    però que sàpigues que tenim gana!!!!!
    Una abraçada!!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Montse,
      Del teu comentari dedueixo que no t'agraden massa, es així??
      Ja veig que tindré que fer un tercer viatge en busca de les capritxoses llums verdes... ;-)
      Una abraçada!

      Elimina
  18. És un plaer gaudir d'aquest primer tast de les imatges que has portat de Noruega!
    M'agrada l'entrada, ens fas un primer apunt de la segona experiència amb les llums i els escenaris del Nord, del que vas sumant. També perquè ens acostes a les dificultats, la imatge de la càmera és tot un poema.
    Tinc ganes de veure'n més, d'acostar-m'hi una miqueta a través de les teves imatges.
    un petó

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Mercè,
      Crec que amb les tres entrades en conjunt es pot tenir una idea aproximada del que pots necessitar per gaudir del espectacle sense patir gaire ;-)
      Un petó.

      Elimina
  19. ui no...m'has mal interpretat!!!!!! :-) Si que m'agraden les olives amb la cerveseta!!!!!!;-) però sempre són el preludi d'un plat millor no?????
    Ptons

    ResponElimina
    Respostes
    1. Ups Montse, potser aquest cop no hi haurà segon plat... ja et comentava que hi tindria que haver un tercer viatge, les millors aurores les hem trobat a llocs amb molta "civilització" i no és el mateix...
      Un petó.

      Elimina
  20. Hola Pere, que buen blog tienes! Muy interesantes estos artículos sobre las auroras boreales con buenos consejos para los que desconocemos el tema de fotografiar auroras. Veo que apenas has colgado fotos en esta entrada, seguro que tienes unas cuantas, anímate y ve sacándolas a la luz que hay ganas de verlas ;-)

    Por cierto, hay que tener un par de narices para aguantar el frío en la noche polar pero estoy seguro que la emoción de verlas y además sacar buenas fotos debe ser insuperable.

    Un abrazo.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Fran,
      La verdad es que cuando regresas de un viaje tan intenso como este llegas un poco saturado, tengo la costumbre de dejar "reposar en archivo en la nevera" unos dias para ser mas objetivo con los resultados ;-)

      La emoción es grande y frio frio no se pasa mucho a excepción de cuando hace bastante viento, sin viento se aguantan temperaturas muy bajas con facilidad pero que te voy a explicar yo a ti, con lo bien que conoces las montañas.

      Un abrazo.

      Elimina
  21. Genial estas tres entradas sobre las auroras. Aparte de mostrar unas fotos impresionantes, nos dejas unos cuantos consejos que me guardo por si algún año tengo la suerte de poder fotografiarlas. Como siempre, un placer pasarme por tu blog. Un abrazo!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Daniel,
      Te lo recomiendo, con tu sensibilidad seguro que traerias algo espectacular.
      Muchas gracias!!
      Un abrazo

      Elimina
  22. Buena entrada Pere. me gusta mucho la aurora de la primera, aunque como imagen la segunda la veo mejor por compo y luz.
    Yo acabo de aterrizar de Islandia...tengo la mente un poco turbia y quiero dejar descansar las imagenes antes de meterme con ellas
    Saludos

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Xose,
      Uff Islandia!!! Ahí deje una parte de mi corazón que espero recuperar en breve ;-)
      Mejor dejar reposar un poco el material y que se separen objetivamente los buenos resultados de los sentimientos.
      Salut!!

      Elimina
  23. M'he passejat per Islàndia,he fet el Nordkap a Noruega en moto, nord de Finlàndia.......i sempre he tornat marevellat. El meu problema és que sempre ho he fet a l'estiu i tinc pendent les fantàstiques aurores. Algun dia, espero.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Joan,
      Jo et recomano l'hivern, tant a Noruega, Islàndia, Finlàndia..etc, en aquesta època veus realment la realitat del seu clima extrem i amb una mica de sort, condimentat amb les espectaculars llums del nord.
      Salut i sort!

      Elimina
  24. Déu ni dó nano, quin disfrute... aquest espectacle deu deixar al.lucinat al més tranquil, la segona és la que m'agrada més,
    bona feina :-)

    ResponElimina
    Respostes
    1. Tens molta raó Fran, tot allò et deixa al.lucinat!!
      Gràcies!

      Elimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

Cova del Bisbe

IMATGES QUE INSPIREN - Una nova experiència

Història d'una Fotografia: L'altra Família Baobab