El Tajinaste

Per els comentaris que alguns heu fet en l'entrada anterior he vist que molts desconeixeu l'existència de la laurisilva, això m'ha fet pensar que possiblement també hi haurà molta gent que desconeix una altra planta endèmica de Tenerife, el tajinaste vermell.
Va ser un altre dels meus objectius del darrer viatge i avui us ela presentaré. És una planta biennal, que floreix durant un curt període de temps a final de la primavera i les flors es tornen d'un vermell intens que dura molt pocs dies. És la planta escollida per les abelles per la producció de mel degut a la gran quantitat de pol·len que té, un cop acabat el cicle de vida es torna verda un altre cop fins que s'asseca i cau, desintegrant-se poc a poc fins desaparèixer. Els exemplars més grans poden arribar fins als tres metres tot i que la mida més normal ronda entre 1,50 i 2 metres.
Canon 5D + Canon 17-40mm a 24mm, ISO 50, f/11 i 30 segons
La primera vegada que en vaig veure un en persona va ser a Gran Canària, era verd i molt alt, tant que al no poder suportar el seu propi pes es va doblegar en forma d'arc, em va impressionar tant que vaig fixar-me com a fita veure'ls en plena floració i sobretot de nit.
Ja us podeu imaginar que planificar un viatge tinguen en compte la lluna nova, la posició de la Via Làctia, el temps i si ja hi afegim els tajinastes la cosa es complica i molt. Recordo quan ho parlavem mesos abans amb l'Arturo i ell em deia: "Si Macho, Tu lo quieres todo y en un viaje de unos cuantos días te vas a dar con un canto en los dientes..." però ja veieu que si és possible.
Aquesta foto te la seva historia, com la majoria de les que comparteixo en aquest lloc i aquesta és una mica més llarga del compte. Va ser objecte d'un parell de "discussions", una per la tècnica a utilitzar, jo la volia fer en una sola foto i ell en varies per les diferents intensitats de llum i muntar-la en Photoshop via capes i la segona si utilitzar llum "artificial" o no.
Com la majoria ja haureu endevinat, aquesta és una sola foto, aprofitant el bon rang dinàmic de la MKIII i amb un degradat neutre de 0,9, WB manual, triat per el cel. L'exposició està mesurada també per el cel a 30 segons per poder tenir temps de decidir on i com volia la llum a les plantes i aquestes tenen la llum del petit cop de flaix modificat amb un gel càlid per contrarestar el balanç de blancs triat i per "rescatar-les" de la foscor en que estarien de no ser per aquesta aportació de llum artificial.

Comentaris

  1. Una pasada de foto Pere, la iluminación perfecta. Un abrazo

    ResponElimina
  2. Veig que el Professor Soler continua molt docent. Bona disertació.
    A mi, el tema d'il·luminar se'm fa molt complicat. Sempre és difícil que els resultats queden naturals. Tú ho has resolt de forma magistral, com a bon magister que estàs esdevenint :-)

    ResponElimina
    Respostes
    1. No es que a mi m'agradi fer servir elements "artificials" per il·luminar però em resistia a fer muntatges amb PS, no ho sé...potser algun dia... ;-)

      Elimina
  3. Molt maca Pere, no deixes de flipar-me amb l'arsenal que tens al disc dur...

    ResponElimina
    Respostes
    1. Ja pots comptar Gorka, el que si he notat és que darrerament faig més fotos a cada sortida... 8^)

      Elimina
  4. Preciosa esta imagen. Un paraiso sobre las nubes.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Tienes razón Jorge, ahí arriba esstás en el paraiso y si las nubes acompañan...la sensación aun es mas acusada :-)

      Elimina
  5. Com a informació botànica està molt bé.
    Com foto, en general tabién està bastant bé, però veig els elements amb més pes a l'esquerra.
    Salut.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Vicenç, m'alegra que trobis interessant l'informació i t'agraeixo el comentari, de les critiques se n'aprèn.
      Salut!

      Elimina
  6. Molt maca, bona técnica,m'agradat aquest joc de colors. Molt bon domini de la llum,nen.
    Un petó.

    ResponElimina
    Respostes
    1. El joc de colors com dius, està al límit de lo raonable Esther però com a il·lustració de l'entrada que volia fer, crec que és bastant encertat, es pot veure aquestes plantes amb el Teide al fons i sobre un mar de núvols, el seu habitat natural ;-)
      Un petó.

      Elimina
  7. Pere, ja veig que vas trionfar a Tenerife, et va quedar alguna imatge per fer o bé vas aconseguit tot el planejat?
    jo quan he provat d'il-luminar algun element, ha sigut un desastre.
    Tal i com et diu en Gorka, buf el disc dur del teu ordinador, no sé quantes copies de seguretat tens, però segur que són poques.
    Salut!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Jordi, diguem que els astres es varen alinear una mica... 8^)
      És un tema difícil, a vegades per poc, a vegades per molt, a vegades no encertes amb la correcció de color...de totes maneres la pràctica hi fa molt ;-)
      Fins aviat!!
      Salut!

      Elimina
  8. me encanta, una versión muy interesante de esta planta. Creo que vas a dar guerra con esta serie. saludosss

    ResponElimina
    Respostes
    1. Ojalà aciertes Uge, por lo menos disfrute cada uno de los momentos ;-)
      Saludos

      Elimina
  9. Interessant la clase !!...:-))
    La del tajinaste vermell i de técnica.

    Quan has dit ...Com la majoria ja haureu endevinat....he pensat...si es una sola foto....se que no t'agrada el PS..jeje.

    No sé perquè però m'agradaria veure altres enquadraments !!...Nuse ..:-))

    Aquest viatge va donar de si eh?

    ResponElimina
    Respostes
    1. Carmina, no és que no m'agradi, és que no el domino i ara ja és massa tard per començar, em trobo molt a gust amb el LR i sobretot amb aquesta nova versió 5.
      Tema difícil lo del enquadrament, no pensava comentar-ho perquè l'espectador no té que saber el que es podia o no es podia fer però aquí fer quelcom diferent era jugar-te una bona caiguda muntanya avall, de totes maneres crec que és una foto "arriscada" compositivament i buscant l'originalitat en si mateixa.
      Amb "escapades" com aquesta, viatges com el nostre d'Islàndia els veig tant lluny...no sé si m'explico ;-)
      Un petó.

      Elimina
    2. Eiii Pere...
      No es que no m'agradi aquesta compo !!...pensava de si es podia col.locar el tajinaste més a la dreta...però després del que has comentat millor no arriscar-se a caure cap avall....
      :-))

      Un peto.

      Elimina
    3. Ja, però com et deia l'espectador que mira una foto no té perquè saber les dificultats que hi havia i en tot cas s'ha de valorar l'impacte i l'originalitat.
      Jo el tajinaste cap a la dreta no li sé veure de cap manera...potser estic massa influït per haver estat allà, sobre el terreny ;-)
      Un petó.

      Elimina
  10. Tot un foton Pere. Poc més a afegir... Una abraçada

    ResponElimina
  11. Jo també m'estimo més de fer una sola toma, potser sigui perque no tinc ni p. idea d'edició. Em fa molt goig la composició i las llums. Es veu que la llum del tajinaste és artificial, però crec que està molt be. Salut.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Chabier, potser algun dia ens tindrem que rendir però mentrestant jo em resisteixo, no m'imagino ara mateix fen un curs d'edició amb PS ;-)
      Jo la veig molt artificial jeje.
      Salut!

      Elimina
  12. Molt bona la il·luminació. La primera impresió ha estat que les flors semblen en 3D. El fons doblement impressionant amb el mar de núvols i el crepuscle. Felicitats

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Eduard, aquest fons, en uns minuts i ja de nit ens va deixar gaudir d'un nou espectacle, la llum zodiacal, però això serà en una propera entrada.
      Gràcies i salutacions.

      Elimina
  13. ¡Qué buena imagen, Pere! Muy estudiada y trabajada, consiguiendo finalmente una imagen espectacular. Mi más sincera enhorabuena.
    Un abrazo

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Daniel, muchas gracias, celebro que te guste.
      Un abrazo Campeón

      Elimina
  14. Res mes a afegir Pere, una gran imatge! has clavat la situació del Teide!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Joan, aquesta era una de les fites... ;-)
      Gràcies!
      Salut!

      Elimina
  15. Hola Pere,

    Doncs la primera vegada que vaig veure un Tajinaste (també era una nocturna) va ser en el portfoli o galeria de premiats d'un concurs de fotografia amb renom. Concretament l'autor era el fotògraf Francisco Mingorance. Però tot i amb això no deixa d'agradar-me i sorprendrem aquesta planta endèmica.

    M'agrada la teva visió de fer una sola foto. De fet és la que jo practico també amb més o menys fortuna però cada vegada em desagrada menys lo de fusionar capes (fer blendings) però no per fer coses irreals sino per ensenyar el mateix o sembland al que veuen els nostres ulls i la nostra càmara encara no pot captar per limitacions del randg dinàmic.

    Només una petita observació, primer vaig pensar que et vas passar una mica amb la potencia del flash per il·luminar la foto però veient imatges d'altres autors més aviat em penso que la planta retorna molt la llum amb els seus pètals com si fossin una mica reflectants. És així?

    Salut!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Daniel,

      Jo no sabria dir-te si va ser també en una foto del mateix fotògraf però en directe va ser el desembre passat i no té res a veure amb les fotografies, no et fas l'idea del tamany real que tenen...

      Aquí si podríem debatir sobre el que l'ull veu o no, realment quan hi ha un contrallum el ull no veu res, be si, tot negre... igual que la càmera, hi ha gent que s'empenya en treure detall a les ombres més dures argumentat el que tu dius però acabo veient les fotos irreals per molt ben fet que estigui... una pregunta, les fotos de carret amb molt menys rang dinàmic...tant dolentes eren??

      Tens molta raó en lo de la llum, per poca que els hi toqui sembla que aquesta surti reflectida, mira que en tinc versions diferents i he triat la que em sembla més equilibrada però si, sembla que estigui endollat a la corrent jeje però era això o res...i la part "creativa" del fotògraf també s'ha de tenir en compte ;-)

      Salut!

      Elimina
    2. Lo de fer-ho com l'ull ho veu em refereixo a fer-ho sent cabut i honest. És a dir, si és negre, és negre, si és gris, gris. Si es vol resaltar la part fosca de la foto... doncs pintar amb llum com has fet. No és que jo defensi aquesta postura en contra de cap altre sino que totes dues em semblen vàlides.

      Lo del carret... no sé ben bé que vols dir amb això però molt possiblement el que hi havia també en gran part era tolerància cap a un sistema que ja no donava més de si i per tant no tenia sentit encaparrar-se. En cap cas jo no he dit ni insinuat ni que fossin bones ni dolentes.

      I tant que s'ha de tenir en compte la part creativa, faltaria més! ;)

      Elimina
    3. Daniel, no estic ni a favor ni en contra de varies exposicions, només estic en contra dels que ho fan i ho amaguen, si es diu cap problema, és una tècnica més.

      Que els sensors actuals donen unes quantes voltes als carrets utilitzats abans en quant a rang dinàmic i sensibilitat i moltes fotos "antigues" em semblen genials amb els seus negres i ombres dures, desconec que va dir per primera vegada que les ombres tenien que tenir detall però crec que ha fet més mal que be a la fotografia de natura.

      Salut!

      Elimina
  16. Y yo sin hablar de estos tajinastes??? :O

    Qué envidia me da cada vez que veo una foto en la que aparecen estas flores, típicas (y ya casi trilladas) de Canarias!! Y más ganas, cuando las fotos las veo tan bien hechas, habiendo pensado antes en el resultado.

    Siento ganas de teletransportarme y aparecer al lado de un grupito de ellas. Pero qué fácil es soñar...

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Iker, Un colega tuyo Imanol, estubo a tan solo unos pocos kms (muy pocos) de donde estubimos, creo que va todos los años, solo es cuestión de proponertelo. Si, lo tajinastes estan muy trillados pero siempre puedes hacer "tu" versión o "tus" versiones... ;-)

      A veces cuesta poco convertir los sueños en realidad...de hecho, esta es la idea con la que empecé este blog.

      Un abrazo

      Elimina
  17. veus...el Tajinaste sí que el coneixia! ;-)
    Mar de núvols+Teide+ sortida de sol+ tajinaste= FANTÀSTIC!!!!
    Genial pere! Una abraçada!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Cachis, aquesta anava especialment per Tu ;-)
      És posta de sol, la sortida és per la banda de Gran Canària ;-)
      Gràcies Montse!
      Un petó

      Elimina
  18. No tinc paraules Pere, és una imatge molt especial, la posta, el mar de núvols, la línia de terra fins a la muntanya, i el tajinaste que no sembla d'eixe mon ....

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Mercè, a mi també m'ho sembla d'especial tot i els tajinastes "fluorescents" ;-)
      Un petó.

      Elimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

Cova del Bisbe

IMATGES QUE INSPIREN - Una nova experiència

Història d'una Fotografia: L'altra Família Baobab