Història d'una fotografia: La Llum Zodiacal

Aquest hivern de 2016 tenia tres caps de setmana marcats per anar a fer la llum zodiacal al Pirineu de Girona, feia dies que ho havíem parlat amb els companys i més o menys estava tot lligat però com sempre la meteorologia era la que manava, condicionats a més per la fase de la Lluna no eren gaires les dates disponibles, total, un any més que ens va passar la oportunitat per davant sense poder fer res.
Aquest passat cap de setmana varem anar al Pirineu lleidatà per fer una foto somniada, planificada i estudiada però va quedar pendent, no va poder ser, un dia per la boira densa, humida i molt espesa, un altre per una forta tempesta que va fer impossible deixar el refugi però com la natura és desconcertant i imprevisible, vaig poder fotografiar la llum zodiacal de finals d'estiu.
Llum Zodiacal sobre les Agulles de Travessani
Sempre hem associat la llum zodiacal a unes hores desprès de la posta de sol a finals d'hivern però poques vegades tenim en compte que els cicles de la Terra son rotatoris i el que al hivern passa desprès de la posta a l'estiu passa abans de la sortida de sol i va estar així, fruit una mica de la mala sort en les postes, ens varem centrar més en les sortides i vaig tenir la sort de captar aquesta preuada llum sobre les Agulles de Travessani.
A grosso modo aquesta és la historia però hi ha una mica més... la darrera foto d'aquesta entrada, feta amb el mòbil la matinada abans ja em va cridar l'atenció per la forta llum que sortia de darrera les agulles, en aquell moment no hi vaig fer cas i com era prop de la sortida vaig pensar que podria ser algun efecte lumínic pre-sortida de sol, lluny estava de pensar que teníem al darrera nostra la llum zodiacal amb un cel imponent i ple d'estrelles com mai... però les siluetes que havia captat amb el mòbil tenien força i em varen agradar, demà quan tornem m'hi centraré una mica amb la reflex, vaig pensar i tal dit tal fet aquí en teniu el resultat.
Refugi Ventosa i Calvell - P.N. d'Aigüestortes
Aquest és el "chalet" on teníem la base aquests dies... normalment la gent hi està una sola nit, van de pas a fer els "carros de foc" i la majoria ens miraven amb cares estranyes, que coi fan aquests tot el dia per aquí?? o més fort quan dormíem sols a una cambra on hi han 70 llits i escoltaves a la gent dir:
- Aquests son fotògrafs, busquen llums especials... van diferent de la altra gent...
- No esmorzen ni sopen aquí, son rars...
Penseu que a les 2:00 de la matinada d'aquella nit, la forta pedregada, llamps, trons i aiguat no feien aconsellable pensar que es podria sortir a fotografiar però igualment ens vàrem llevar i vàrem tenir premi, un cel espectacular, una via làctia especial i la cirereta de la llum zodiacal, tot això amb un fred important i trepitjant en tot moment les restes de calamarsa que no s'havien fos i que deixaven els peus congelats i amb només una barreta de cereals i un glop d'aigua des del dinar del dia abans...
Agulles de Travessani poc abans del alba del dia anterior
No sé si és molt d'esforç per poc premi o si creieu que val la pena tot lo passat per veure aquestes meravelles naturals que passen de tant en tant però que si no estàs allà, no les veuràs...
Vosaltres direu...

Comentaris

  1. Impresionante, Pere. Una auténtica pasada, y sin duda mereció la pena. Lo que uno persigue durante mucho tiempo siempre merece la pena.
    una abraçada

    ResponElimina
    Respostes
    1. Esa luz zodiacal esquiva David... y aquí apareció en el mejor lugar ;-)
      Muchas gracias y un fuerte abrazo!!

      Elimina
  2. Interessants aquets posts amb explicació de la vivència i les anècdotes. Fa un parell d,anys em va passar el mateix en ple Cap de Creus, no me,n vaig adonar fins arribar a casa i visualitzar les fotos fetesa l,ordinador. Salut, mestre

    ResponElimina
    Respostes
    1. Celebro que els hi trobis Eduard, una mica de renovació al blog va bé per dinamitzar-lo una mica ara que tothom diu que estan de baixa ;-)
      Salut!!

      Elimina
  3. Conozco esa hermosa tierra un poquito,

    ... cuando hace ya muchos años me hice la ruta del Románico Catalán.


    La hicimos en otoño, y de día, porque a las seis ya cenábamos para madrugar, ... : )

    No es lo mismo, ya lo sé, ... pero el recuerdo es de los mejores de mi vida.


    (Algún día te contaré, ... : )


    ... y la primera vez que 'escuché', por no decir, 'leí', lo de la Luz Zodiacal fue en casa de Manel Soria.


    Muchas gracias Pere, ... me ha gustado y me ha llegado.


    Besos.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Creo que recuerdo esa primera vez, también fué la mia, aunque dudo si fue en su blog o en directo de viva voz... pero si, esa fué "mi primera vez"... después he tenido la suerte de verla varias veces en Pirineo, en Canarias y hasta a 15 minutos de mi casa... ;-)
      Estas entradas no son las mas populares pero creo que son de las que mas aportan ya que mucha gente... mucha... nunca vera esa luz mágica y otros ni siquiera sabran de ella, por eso incido de tanto en tanto en estos temas.

      Creo que poder recorrer estos parajes, sea de dia o en horas intempestivas te crea un recuerdo que perdura de por vida, a ver si tenemos ocasión y me cuentas... ;-)

      Muchas gracias Flor!!

      Besos.

      Elimina
  4. Natura capriciosa, com sempre, unes vegades et treu i unes altres et regala. Si bé poques vegades decep.
    Ser o no ser rar depen del punt de referència que prenguis. Si prens com a referència el que fa la majoria de la gent som MOLT rars. Però per això tenim l'oportunitat de gaudir coses que la majoria de la gent ni sap que existeixen.
    Una abraçada campió

    ResponElimina
    Respostes
    1. Tens molta raó i afegiria, mira si soms rars tu i jo que ara farà 10 anys ens vàrem conèixer a les fosques.. jejeje
      Una abraçada

      Elimina
  5. Caram quina sorpresa i quina potencia de raig.
    Aquest hivern/Primavera no s'escapa
    Salut!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Si, una potència com no havia vist abans de matinada, ja el dia anterior m'ho va semblar. Aquest 2017 segur que aquest any no hem fet res... masses barbacoes ;-)
      Salut!

      Elimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

Cova del Bisbe

IMATGES QUE INSPIREN - Una nova experiència

Història d'una Fotografia: L'altra Família Baobab