Interpretar la Via Làctia

Interpretar la Via Làctia, potser es un títol una mica agosarat per una entrada d'aquest modest bloc però es una idea que fa uns mesos que em donava voltes per el cap i que finalment la he volgut dur a terme i per aquest menester m'agradaria comptar amb la vostra participació aportant cada un les seves idees/critiques i els seus gustos personals a la meva manera de fer.
A mida que vaig fent fotografia nocturna m'adono de que lo mes important, bàsic diria, es capturar quanta mes llum millor, fins als límits de les nostres càmeres i els nostres objectius però no més enllà.
M'explicaré i com millor una imatge que mil paraules, ho faré partint d'aquesta fotografia de la Via Làctia feta a l'acabament d'una sessió nocturna a Ses Illes, no te cap importància ni la localització (en mig d'un camp tornant cap al cotxe ) ni el motiu. La meva intenció era donar tot el protagonisme al cel.
Partiré d'aquest RAW, tal i com surt de la meva càmera, amb l'estil "Fidel" de Canon, o sigui, tot a 0, no deixant que la meva ex-5D Mark II processes res de res, WB manual, reduccions de soroll desactivades.
L'eina amb que processo absolutament totes les meves fotos es el Lightroom, en la darrera versió, la 4 que us recomano sobretot als que us dediqueu a la fotografia de llums extremes i a la fotografia nocturna ja que segurament notareu un pas endavant bastant gran, tal i com jo l'he notat.
Un cop descarregada i aplicat el meu flux de treball en catalogació, selecció i arxiu, el primer que he vist ha estat l'imatge superior, que no em desagradava pas com a resultat final però he volgut anar una mica mes lluny i veure que es pot treure i que agrada mes a la majoria de la gent que visita aquest bloc.
Per això li he aplicat la correcció de lent que ve en el LR4, sense activar la correcció d'aberracions cromàtiques perquè en aquest cas la lent utilitzada no en donava cap. Seguidament he posat el contrast a 25 i uns valors a les corbes de nivell per contrastar una mica mes les llums, això es pujar llums i baixar ombres, però amb uns valors mínims però ja s'hi aprecien canvis, el camí amb el que vaig composar inicialment, està desapareixent...i era una petita "gràcia" de la foto, doncs al final del camí es junta amb la Via Làctia i la foto, degut al contrast i les corbes, s'ha enfosquit una mica.
Al meu gust, el cel es veu millor, però la majoria de detall del terra ha desaparegut, ah, m'oblidava, també hi ha una reducció de soroll de 15 en luminància i de 35 en color.
Versió "A" 
Versió B, re-processada per José Fernandez amb un programa especific PixInsight
Finalment, he volgut donar una volta de cargol més a la foto i li he tocat un parell de paràmetres amb el mateix LR4, buscant el màxim "d'agressivitat" sense perdre el detall, fer pujar el soroll o desvirtuar molt els colors.
Així que la he re-enquadrat una mica, he baixat -25 els blancs, he pujat el contrast fins a 50, he posat la claredat un 40% (augmenta la sensació de que hi ha mes estrelles), he saturat fins a un 25% i he baixat la luminància al canal blau en un 25%, el resultat és el que veieu, una foto molt més potent, amb més color i amb uns tons menys creïbles que les altres dos.
Potser artísticament sigui mes atractiva o no, vosaltres teniu la paraula...
M'agradaria conèixer de primera ma les vostres preferències al davant de d'aquestes tres interpretacions de la mateixa foto.

Comentaris

  1. Abans de tot, la foto m'agrada molt, Pere. Dit això tinc clar que la versió que menys m'agrada és l'última.

    Si es pogués salvar una mica del camí en la del mig potser és la que triaria, ja que m'agrada més el cel. Potser mirar de processar entre la primera i la segona.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Jordi,
      Jeje, ja ho sabia que l'última seria la que menys t'agradaria a tu, però amb aquest post vull copsar l'opinió de la gent que visita regularment el bloc i extreure'n una opinió sobre els seus gustos.
      D'aquí uns dies publicaré el que jo realment penso i un resum del que ha opinat la gent, així quedarà com a document.
      Gràcies per la visita.

      Elimina
  2. Hola Pere, abans de tot, dir-te que la fotografia nocturna és la meva assignatura pendent. Dit això coincideixo amb en Jordi. La darrera fotografia és la més espectacular, la que ens agradaria veure tots quan alcem els ulls, però que no ho aconseguirem mai. Per a mi, la segona la que, sense poder-ho veure, dóna més sensació de realitat.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Ramon, crec que esculls d'acord amb el tipus de fotos/processat que tu fas, totalment coherent.
      Gràcies per passar.

      Elimina
  3. trobo molt honest i didàctic q hagis fet una explicació tant detallada de tot el que has tocat al LR. molts pocs fotògrafs ho expliquen !!! - o pitjor - diuen que no la "toquen" o que quasi no la "toquen".
    respecte a les fotos, i concretament al que fa la composició, m'agrada molt la fuga del camí amb la via lactea. trobo una pena que es perdi, tant a la segona com a la tercera imatge.
    els tons verds a l'horitzó de la segona m'agradan més que la foscor de la tercera.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Leti,
      Es una mena de post que sempre ve de gust fer, de fet al principi del bloc era així però vaig tenir que plegar de posar-hi molta informació perquè l'ametrallada de mails preguntant coses tècniques no s'acabava mai, si la cosa no degenera de tant en tant aniré intercalant-ne algun.
      Gràcies per la visita i per deixar la teva opinió.

      Elimina
  4. Hola Pere, yo discrepo de mi tocayo arriba, para mi gusto la tercera es la que mas se aproxima a la idea que tenemos los profanos en astronomia de como debe lucir el cielo, ahora si, yo lo que haria es poner la tierra de la primera en la tercera para que no se pierda el camino, es la guinda de la foto.
    Un abrazo.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Jorge,
      Como he dicho, are mi comentario final dentro de unos dias, aunque te avanzo que poner el cielo de la tercera en la primera no es posible con un solo RAW y siguiendo la filosofia de procesado que tengo ahora.
      Gracias por pasarte y por dejar tu opinión.
      Un abrazo.

      Elimina
  5. Jo em quedo amb el cel de la tercera i amb el terra de la primera.
    M'ha cridat l'atenció el que has dit de processar amb LR4. Jo no ho he fet servir mai, ja que ús sempre el DPP de Cànon i després el TIFF al PS.
    Salutacions.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Vicenç,
      En quant al processat m'agrada no perdre-hi gaire temps, per això fa molts anys que només utilitzo el LR des de la versió 1, tens tot allà mateix i no necessites fer laborioses conversions, jo t'ho recomanaria.
      Salut i gràcies per opinar.

      Elimina
  6. Qué bo, et llegeixo al reader i vinc a comentar, i trobo que hi ha cinc companys que t'han dir si-fa-no-fa el que venia a dir jo; que la tercera no és molt creible i que la segona és la més maca. Tot i que tal com ha sortit el raw no sé si jo arribaria a tocar "tants" paràmetres, gairebé que la deixaria com estava...

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Susanna, benvinguda de nou ;-)
      En aquesta ocasió m'agradaria que la gent deixes el reader de banda i donés la seva opinió, així podré concloure el meu sondeig.
      De totes maneres i com a avançament et diré que coincidim bastant :-))

      Elimina
  7. A mi també m'agrada més la última, té més força i és més
    espectacular. Ara, si del què es tracta és de representar el més fidelment el que veiem, reconeixo que la última no dona el perfil.

    En resum, cadascun li donarà valor al processat segons el què vulgui ensenyar.

    Però no em feu cas a mi, que fins i tot m'agraden els HDRs!!!

    :-)

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Albert,
      Hi han HDR's que tot i que tinc que dir que no m'agrada el concepte si que ho fa de vegades el resultat i sobretot si no es noten...la meva nova càmera ja porta una opció per fer-los amb tant de paràmetres i variants com vulguis, per alguna cosa o per algú serà que ho han posat ;-)
      Gràcies per la visita i per la teva opinió.

      Elimina
  8. Pues a mi... la segunda! Me quedo con la segunda pero sin un ápice de duda!!!

    Lo que tal vez sí le haría sería poner el cielo de la segunda con el suelo (y carretera) de la primera.

    Una edición muy fina y sabiendo lo que haces en cada momento! Viendo esto es cuando me doy cuenta de todo lo que a uno le queda por aprender!

    Me ha gustado mucho la entrada por toda la explicación de edición, puesto que a mi se me hace muy difícil dar ese protagonismo a la Vía Láctea. Hay que decir que parto de un equipo que tal vez no sea el mejor, y que aún no me ha tocado fotografiarlo sin luna, pero...

    Me apunto los pasos y a ver si algún día...

    Un abrazo!!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Iker, como he comentado, sin hacer fusiones o "derivados" es imposible tener las dos "mejores partes", està es una de las razones que me han animado a hacer esta entrada, sobretodo saber lo que opinais vosotros, los lectores habituales.
      Venga, ya tienes un reto 8^)
      Un abrazo!

      Elimina
  9. Hola Pere! Doncs per ser una de aquí te pillo aquí te mato Déu ni do company!
    Jo estic amb l'IKer, el cel de la segona és el millor per la riquesa de tons que te i caldria recuperar-hi el pp del camí que apareix a la primera que li dona el toc definitiu! :-)

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Fran, Ja veig que has interpretat be el que deia ;-)
      M'apunto la teva opinió per el resum final.
      Gràcies per la visita.

      Elimina
  10. S’agraeixen molt aquestes explicacions tècniques tan detallades, sobretot en el meu cas en què la fase del processat és com una assignatura pendent.

    I sobre quina he d’escollir, em quedo amb la segona, és la que em sembla més “natural”, tot i que l’última també m’agrada. Llàstima de no poder conservar el camí.

    Salutacions.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Alytes, jo et recomanaria guardar el material que tens, doncs aquests RAW's algun dia el hi trauràs molt bon profit, com t'he comentat, segueix així.
      Gràcies per la teva opinió.
      Salut!

      Elimina
  11. Hola Pere, jo crec que el termi mig es l'adequat dons per mi el raw no deixa de ser el "negatiu" que s'ha de revelar, com s'ha fet amb la del mig i trobo que la ultima està massa processada. Per cert, quina via lactea mes guapa !!!
    Salut !!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Josep, d'això es tracta, de que cada un hi digui la seva, m'apunto la teva opinió.
      La V.L. quan es veu neta sempre sol ser molt guapa, la mala sort es que per aquí no la podem veure així.
      Salut!

      Elimina
  12. Hola Pere, muy bien vista esta composición con unos pesos totalmente equilibrados, y muy bueno el detalle de la conicidencia de los "caminos". Pero objetivamente creo que la versión mas correcta es la última y te cuento porque. Hay varias referencias, te las tendría que buscar si te interesan, que apuntan que el fondo celeste en un cielo sin contaminación lumínica es ligeramente azulado. El peso de los canales verde y azul son mayores que el rojo, siendo el azul aproximadamente un 15% mayor. Claro cuando hay contaminación lumínica esto ya no se cumple y si quieres procesar ese cielo de forma "objetiva" es mucho mejor utilizar programas especificos para ello. PixInsight es uno de ellos y tiene varias herramientas para hacer esto de forma totalmente reproducible. En ésta he utilizado la mas sencilla, ACNR, y el resultado lo puedes ver aquí:
    http://www.luzestelar.es/fotosweb/rock-4b.jpg
    Si te fijas la contaminación verdosa ha desaparecido y queda muchos mas semejante a la última versión, aunque éste en la parte inferior derecha sigue habiendo dominante verdoso. Si pasas el cursor sobre el cielo de la versión del enlace verás que excepto en la zona de la contaminación lumínica siempre el peso del azul y verde es mayor que el rojo. Un abrazo

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola José, como te he comentado en FN, esta entrada va dedicada al gran público sin mas pretensiones y ni mucho menos a los "especialistas" como Tu por lo que te agradezco mucho tu aporte y tu opinión.
      Con tu permiso he añadido tu propuesta de procesado con el programa especifico (que por cierto no conocía) como opción "B", una lástima no haberla tenido desde el principio ya que como muy bien comentas, corrige esa dominante verde que se aprecia en el horizonte y que entiendo debí captar por la fuerte humedad que tuvimos los dos primeros días, no es la única en que se aprecia, sobretodo mirando al sur, donde hay mas de 400 Kms sin luces y donde no podía haber ningún tipo de C.L. Curiosamente en las fotos del tercer día esa dominante ya no hace acto de presencia y también coincidió en que de vuelta al coche al terminar al sesión este estaba perfectamente seco y no chorreando como en los dos anteriores días.
      Un abrazo!

      Elimina
  13. Por cierto, si dices "ex-5DII", que tienes ahora?

    ResponElimina
    Respostes
    1. La 5D3, ya no perderé mas niveles y en cuanto coincidamos de nuevo, te devuelvo el tuyo .
      ;-)

      Elimina
  14. Hola Pere.
    No ens coneixem però estic seguint el teu blog últimament.
    Moltes gràcies per compartir aquestes reflexions amb el món.
    Jo em quedo amb la segona, i ja se que no seré molt original, pero intentaria rescatar el camí.
    Veig que utilitzes el LR4, pots fer proves de fer el tractament que has fet al cel amb el pincel (o el filtre degradat), que permet aplicar un tractament a una zona localitzada, en aquest cas el cel, i una latre pel terra.
    Per cert tens pensat fer un taller de fotografia nocturna en un futur?
    Salutacions.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Marc i benvingut,
      Prenc nota de la teva elecció i al respecte del terra i el camí ho comentaré en les reflexions finals d'aquí uns dies.
      No tinc pensat fer cap taller, penso que això queda per els veritables professionals d'aquesta especialitat com el Jordi Busqué http://jordibusque.blogspot.com.es/ (El que ha fet el primer comentari) que és un gran coneixedor del cel i els astres, dels millors del nostre pais i que et recomano amb els ulls tancats. i ell si fa tallers de paisatge astronòmic.
      Salut i gràcies per opinar.

      Elimina
  15. Me quedaba con la segunda. Pero ahora ya con la versión B.
    Bona entrada.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Bona elecció Agustin, llàstima que la resta no hagi pogut veure-la.
      M'apunto la teva tria.
      Salut!

      Elimina
  16. M'agrada la versió B, per sobre de la A que té uns colors verdosos per l'hotritzó. La 3 em sembla massa irreal, pels que mirem estrelles, no es correspòn a la realitat.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies per donar la teva opinió Oriol, a veure que ens surt de tot plegat.
      Per cert, estem atents a la tercera part de la prova de la 5D Mk III, ja que de moment jo no la puc provar...sempre va be escoltar les opinions dels professionals.
      Salut!

      Elimina
  17. Hola Pere!
    Veig que ja arribo molt tard als comentaris.... Ja està tot dit!
    Les meves visions de la Via Làctea s'assemblen més a la foto B, la teva versió és molt guapa i té contrast i molta nitidesa! Crec que és la versió adequada per mostrar el cel nocturn a la gent que només el veu en revistes!

    Una abraçada,

    Lou

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Lou, treu-te del cap que has arribat tard, totes les opinions compten i la teva com la que mes, en prenc nota.
      Gràcies!
      Una abraçada.

      Elimina
  18. A aquestes alçades queda ben poc per dir. Per mi la versió 2B també. I, seré molt agosarat, i m'atreviré a dir també que, per tú, sería la "millor" :-)
    De totes maneres si dones a triar al "públic general" segurament la tercera és molt més efectista i cridanera.
    Molt bo el comentari del Jose Fernandez. Jo també tinc aquesta franja verdosa...

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Pepet,
      No ets molt agosarat ;-)
      El kit de la qüestió es copsar durant un temps a veure per on van els gustos de la gent que es passa per aquí de tant en tant i he cregut que aquesta foto podria ser representativa de varis estils ;-)
      Ep, si també hi tens la franja verda serà perquè estàvem junts..jajaja. Realment crec que era aquella humitat que ens va deixar a nosaltres, les motxilles i al cotxe molls.

      Elimina
  19. Ei, que falto jo! arribo tard? :)
    Em quedo amb la segona,versió B!! Es tota una pena perdre aquest el camí que et porta fins el cel.
    La tercera la veig massa ...forçada.
    Molt bona entrada,nen.
    Un petó.

    ResponElimina
    Respostes
    1. No, arribes a temps, hi hauran uns dies fins que en faci el resum.
      Gràcies per la teva opinió Esther.
      Un petó.

      Elimina
  20. Bones Pere,
    Jo amb el tema natura sóc molt "documentalista" y molt poc amic de processats agressius. En aquest sentit em quedo amb la primera y la segona foto que són les que més m'agraden.

    A mi la primera tal qual em sembla genial y és cert que la segona li dona més interés al cel.
    El terra s'enfosqueix però jo amb la meva pantalla veig el camí (en pantalles no calibrades segurament hi haura resultats per a tot depenent de la pantalla). Això si, tot i que és molt poc aprecio una mica de color violaci a la part inferior dreta (a la part dreta del camí).

    No sé si deu ser cosa del soroll de crominància. La veritat és que no estic gaire avesat a les correccions de crominancia i luminancia (no acabo d'entendre molt bé que fa cadascuna més enllà del que jo noto al moure els lliscadors de tenir més o menys punts "de tons estranys".

    Per cert aprofito per felicitar-te per l'article a LNH núm 7 sobre Madagascar. Avui per fi l'he pogut llegir tranquil·lament.

    Salut!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Daniel,
      M'apunto la primera com a tria teva??
      El que te intentar captura la màxima quantitat de llum amb el nostre equip es el que tu has vist, està al limit i és corregible amb programes especific com el que ens presenta el José Fernández o via reducció de soroll de crominància.
      Gràcies, deu ni do el que has tardat a llegir la revista jajaja
      Salut!

      Elimina
    2. No, la segona. Que sigui més aviat documentalista no vol dir que no m'agradi optimitzar lleugerament la foto per "ajudar" la càmara. pero no confongueu ajust fi del balanç de blancs o del to, corves i saturació amb mega retoc com tens a la última.

      Elimina
    3. Ok! ja ho canvio!
      Tampoc es tant "mega" no hi ha mes que el que dic, podria ser pitjor :-))

      Elimina
  21. Bones
    A falta de cames, el cap... hehehehehe
    A veure, per mi la primera no hem desagrada del tot, i la segona tampoc, o sigui que entre elles esta la cosa, ara desprès de veu-re la d' en José potser hem decanto cap aquesta pero ja tens que processar amb programes especifics la qual cosa hem complica la vida i jo sempre busco descomplicar-la en tot.
    O sigui per resumir, la segona s'apropa al que voldria tenir al meu arxiu...

    ResponElimina
    Respostes
    1. Si, ja he vist l'entrenament que portes...deus estar com un fideu 8^)
      Estic d'acord amb el tema de processar amb mes programes, això trencaria tot el meu flux de treball però no es pot negar que el resultat és òptim.
      Gràcies per deixar la teva elecció.

      Elimina
  22. Caram Pere, quina pila de comentaris, m'ha costat posar-me al dia!!
    A mi m'agrada el cel de la tercera, tot i que si he de triar una imatge sencera em quedo amb la segona B, que encara que sigui poquet es veu el camí.
    salut!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Jordi, t'apunto la segona "B". Si, ja veus, tindré unes quantes opinions a l'hora de publicar els resultats :-)
      Salut!

      Elimina
  23. Impresionante , enhorabuena de verdad , debes de sentirte orgulloso con la foto, bueno con todas..jeje... yo soy partidario de retocar mínmo las fotos, pero he de reconocer que retocada queda mucho mas claro todo.

    Para mi la Tercera.

    Que objetivo usastes , tripode, filtros...

    Yo quiero intentar este verano , no tengo tu pedazo de cámara , aunque ando buscando una de segunda mano...lo dejo caer...

    Un saludo.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Nacho,
      A ti te apunto a la tercera, lo bueno de esto es que todo el mundo puede opinar y no hay "daños colaterales" 8^)

      Está hecha con la 5D2 + Samyang de 14mm + trípode + nivel de burbuja, evidentemente si se trata de capturar la máxima luz posible siempre "sin filtros" ok? para esto importa poco el equipo, solo llegar al máximo que el te permita y tener un buen cielo, eso si es básico.

      Gracias por la visita.

      Un saludo.

      Elimina
  24. Jo hem quedo amb la B per alló dels verds de la A. En qualsevol cas destacar la compo resultona que t'has marcat amb tant sols un camp pelat i un camí.

    Ens veiem!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Ja veus Gorka, un camp quan tornàvem al cotxe i el camí, ara, el cel que hi havia poques vegades l'he vist a Europa i per copsar les opinions ja va be.
      M'apunto la teva tria.
      Fins aviat!

      Elimina
  25. Bon dia Pere... No descanses!!!!
    Aquesta entrada me la reservo per mes endavant. Tinc molt poca experiencia en nocturnes i la meva camera fa bastant sorollet... Pero quan tingui ocasio de fer nocturnes amb una d700 que crec que no trigara, tornare a llegir i pendre nota i despres comentar i donar opinions....
    GRÀCIESSSSS

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Núria!
      Els amics de l'ACFAE en preparen una de nocturna per ben aviat i si no et vols esperar, aquest cap de setmana hi haurà la pluja d'estels de les Perseides més conegudes com les "llàgrimes de Sant Llorenç" que amb una mica de sort son un espectacle.
      Una D700 millora en molt el soroll de la D300 i es una bona opció per la nit :-)
      Un petó!

      Elimina
    2. wai! no crec que pugui aquest finde pero si puc... UIHHHH!!!!!! ni que sigui amb la modesta d300s ...
      Si no.... amb els del emporda! Son aquest oi?

      Elimina
    3. Si, els de l'ACFAE de l'Alt Empordà, vaig veure que Tu també estaves per allà

      :-)

      Elimina
  26. AH! A mi la que mes m'agrada es la segona... Coi, oblidava lo mes important....

    ResponElimina
  27. Bones,

    Crec que ja ha passat un temps mes que suficient perquè tothom hi digués la seva i es hora de publicar els resultats.
    Primer de tot volia donar-vos les gràcies per la vostra participació, he fet la mateixa proposta a Flickr i Fotonatura amb un resultats molt diferents en quan a la gent que hi ha dit la seva, curiosament amb una participació molt mes baixa que aquí.
    Al bloc hi heu participat 24, a flickr 4 i a Fotonatura 6
    El resultat ha estat :
    1 - 0 vots
    2 - 25 vots
    3 - 9 vots
    La versió 2 dono com a guanyadora la processada amb el Programa PixInsight, ja que a partir de la inclusió de la foto processada per el José Fernandez el vots tots han estat per la versió B.
    M'ha cridat una mica l'atenció (encara que per la baixa participació no es molt significatiu) el resultat a Fotonatura. Tractant-se d'un lloc mes especialitzat el resultat a estat un empat a tres allà i també he trobat interessant el comentari d'un participant que ha comparat el processat de la foto 3 amb la pel·lícula Velvia que fèiem servir a l'època analògica i que extremava molt els colors.

    Moltes gràcies i bon cap de setmana.

    ResponElimina
  28. Fins avui no havia vist l'entrada, la feina no hem deixa gaire temps,jo hem quedo amb la B, la tercera la veig les estrelles molt irreals, prenen protagonisme a la via lactea.

    Salut!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Bernat,
      La teva tria no fa més que reforçar el resultat.
      Gràcies per la visita.
      Salut!

      Elimina
  29. No conocía este blog, pero poder disfrutar de tus fotografías y acercarnos a paisajes tan fantásticos como los que muestras en tus tomas es todo un lujo.
    Me quedaré por aquí con tu permiso.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Bienvenido Jesús,
      Espero que lo sigas disfrutando en el futuro.
      Saludos.

      Elimina
  30. Bones,
    jo també m'estic posant al dia després d'unes bones vacances, i com veus vaig al revés, perquè ja m'has contestat el comentari de l'última entrada que tens a data d'avui, i ara et deixo un comentari aquí.
    Jo hagués votat l'opció 2A, a mi els verds m'han agradat, ja que igual que la contaminació lumínica a vegades li pot donar joc a la foto i no deixa de ser un "paràsit irreal", penso que amb els verds ha passat el mateix, encara que es desviïn del que seria el "cel ideal".
    Per cert, hi ha un noi per aquí dalt que et comentava "filtre degradat que permet aplicar un tractament a una zona localitzada, en aquest cas el cel, i una atre pel terra", i que no li has acabat de respondre. Jo imagino que el que li diries és el que m'has dit a mi en la teva última resposta, que això ja es considera retoc i no revelat, i que l'única opció "legal" hagués estat tenir 2 RAW diferents.
    Vaig a seguir-me posant al dia!
    Salut!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola de nou Sus,
      Tant l'opció 2A com la 2B son bones tries, és lo més proper a la realitat.
      L'ús d'aquesta quedaria per lo que t'he comentat al primer post, per tu, per fer-la en gran per imprimir per casa, però que no la podries presentar a concursos i en certa manera t'enganyaries a tu mateix, el tema dels dos RAW's tampoc és licit, de moment no s'accepten les fusions d'imatges i a molt llocs els HDR sinó son fets en un sol RAW, cosa que ara hi ha alguna càmera que si fa.
      Per nocturnes i com ja he comentat, es tracta de capturar la màxima llum possible que ens permeti l'equip i a partir d'aquí revelar al gust.
      Gràcies.
      Salut!

      Elimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

Cova del Bisbe

IMATGES QUE INSPIREN - Una nova experiència

Història d'una Fotografia: L'altra Família Baobab