Fotografia de Aurores II

En aquesta segona part dedicada les aurores em voldria centrar en l'equipament que ens cal, sobretot perquè per a mi era un del aspectes que més em preocupava.
Passar fred, no portar el material adequat, dubtes tècnics...eren algunes de les preguntes que més freqüentment em venien al cap i que intentaré resoldre-us donant la meva opinió.
En primer lloc parlaré del calçat i de la roba, segurament és la part més important de totes ja que si estem morts de fred o mig congelats poca cosa farem, encara que tinguem al nostra davant les aurores més impressionants mai vistes.
Dintre d'aquest apartat, destacaria els guants i el calçat, que son les peces de roba que han de resguardar els llocs per on ens pot arribar la sensació de fred més ràpidament, les mans i els peus.
Per les mans, recomano unes manyoples, pot donar l'idea de que limitin els moviments dels dits però resulten molt efectives per resguardar del fred extrem, les que tinc jo de la marca "Lowe alpine" son "descapotables" en un moment donant i deixen lliure la part superior dels dits per poder manipular la càmera amb facilitat. Fan de paravent i si encara tens fred, els pots utilitzar amb uns guants mes fins a sota.
En quant a les botes, cal que tinguin una bona sola que ens aïlli be del terra. Estarem hores esperant sobre la neu o el gel i és fàcil que ens entri el fred per aquí, també amb temperatures molt extremes es pot arribar a un cert grau de congelació dels dits. Per evitar-ho, una bona solució son unes botes especialitzades, jo porto unes "Sorel" amb mitjons de llana, combinació que a em va funcionar de meravella i no vaig tenir fred en cap moment.
Una altre part del cos que està exposada a l'intemperie és el cap, aquí el millor es un bon gorro de llana i  si és paravent millor i per la cara vaig trobar que el que m'anava millor era una mena de passamuntanyes amb material "wind-stopper" a la part frontal i tèrmica a la part posterior marca "Haglöfs", tenia un forat per els ulls i petits foradets a la part dels nas i la boca, imprescindible per evitar que l'alè es condenses i es glaces.
Crec que aquests son els punts més importants, s'hauran de completar amb una bona roba interior tèrmica, preferiblement de llana merina, un polar de garanties, uns pantalons que aïllin perfectament i una bona jaqueta de ploma.
En l'apartat exclusivament fotogràfic és indispensable:
- Un bon gran angular lluminós, si pots ser f/2.8 o més millor. La majoria de les meves fotos d'aquest fenòmen estan fetes amb un Samyang 14mm f2.8 que destaca per la seva qualitat/preu.
- Una càmera que treballi be a ISOs alts, recomanable entre 1.600 i 3.200 per quan tinguem aurores que es moguin molt ràpid i preferiblement que sigui de factor complert.
- Un trípode ferm per aguantar les sessions en que el vent faci acte de presencia i que en aquelles contrades sol ser molt fort.
- Un cable disparador.
- Un flaix, llanterna o frontal per si ens cal il·luminar primers plans o simplement per tenir visió en nits fosques.
- Finalment, com a mínim una bateria de recanvi, no s'esgoten tant ràpidament com podríem pensar però si cal portar-ne una al menys i ben resguardada del fred i a prop del nostre cos perquè les baixes temperatures no la descarreguin abans d'utilitzar-la.

Espero que els que tingueu la sort d'anar-hi aquest proper hivern hagueu pogut resoldre la majoria dels dubtes lògics abans d'afrontar un viatge d'aquestes característiques.

Comentaris

  1. Bons consells ens dones. Espero mai haver-los d'utilitzar, jeje.
    Que tingueu sort en Pere i la teva en la pròxima excursió a aquests recòndits llocs.
    Salut.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Mai Vicenç, que no hi vols anar mai...mai és molt de temps...
      :-))
      Salut!

      Elimina
  2. Molt bona guia del viatger, ves posant fotos que naltros xalem mirant-les

    Salut!!

    ResponElimina
  3. Bones fotos, bons consells. Supose que anar ingerint alguna cosa calenta, de tant en tant, també és una bona ajuda. Molt instructiu ;-)

    ResponElimina
    Respostes
    1. Si Pepet, si es te a ma algun termo va molt be, tot depèn de l'intendència que tinguis muntada però tens raó, és molt aconsellable :-)
      Salut!!

      Elimina
  4. Molt bona entrada Pere, m'encanta la darrera foto!!!
    Salut!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Francesc,
      Celebro que Tu també ho trobis interessant.
      Salut!

      Elimina
  5. Ufff.....Creia que només em faltava temps i diners per anar aquests llocs tant encantadors !! jaja.

    Ara veig que em falta tot...inclos una bona càmera !
    Aquest tan tapat ets tu ?

    Bon cap de setmana Pere !!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Jajaja, Carmina!!

      Jo soc el de la tercera foto, el més tapat de la segona és en Manel.
      Aquest és el motiu d'aquestes dos entrades, que la gent no es trobi amb un fracàs un cop allà i es que per aguantar segon quines temperatures si no vas mínimament equipat millor no anar-hi ;-)

      Bon cap de setmana!
      Un petó.

      Elimina
  6. Es impresionante la calidad fotográfica que muestras con estas tomas. Y no solo a la hora de la toma, sino también a la hora de la edición posterior. Iñaki me ha comentado justo hoy, que las ha visto en grande y que son finas finas!!!

    Felicidades por el trabajo y gracias por la colaboración en Canonikos!!!

    Un fuerte abrazo campeón!!

    P.D.: Espero algún día poder realizar ese viaje al país de las auroras.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola de nuevo Iker,
      Me hizo mucha ilusión cuando me lo comento Andoni y después fue un placer sobretodo con el trato exquisito de Iñaki B. Cuando llegue el momento le dedicaré una entrada como se merece. :-)
      Yo también lo espero Iker, es una experiéncia alucinante, de las que cuesta olvidar.
      Un abrazo y gracias a ti.

      Elimina
  7. Bones company!

    Acabo de llegir els dos reportatges sobre aurores que has fet i haig de dir que m'han agradat molt. Aquest segon també és molt interessat, no es be be les aurores però si l'apartat important per fer-les, és a dir, la nostra comoditat i m'atreviria a dir seguretat.

    No tinc previst anar-hi a fer aurores ara mateix, "me pilla liao", pero prenc nota del material i les marques (que per cert no em sona ni una). No sé que tal em manegaria amb això de la llana, jo sóc de que els pica bastant i arriba a ser una incomoditat important.

    En quant a la càmara, en tots els dies que vas anar a caçar aurores, que tal es va comportar amb el fred i la humitat? (no em refereixo sols a la bateria, que també).

    Salut!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Daniel,

      Aquest segon és tant o més important que el primer, no ho vaig voler posar tot en una sola entrada perquè no hagués massa lletra i la gent en defugis la lectura.

      La llana en aquest cas és imprescindible per regular la temperatura i humitat del nostre cos i evitar passar fred per aquesta causa.

      La càmera de conya, no hi va haver cap problema. Només una darrera recomanació:
      - Al arribar al lloc de pernocta no canviar l'objectiu, la diferència de temperatures deixaria la càmera i objectiu amb una condensació terrible que podria afectar el funcionament de la càmera.

      Salut!!

      Elimina
    2. Bones recomanacions pels que anirem a veure aurores aviat! Gràcies Pere!
      Ah...suposo que també és bona idea portar plantilles tèrmiques d'aquelles que s'enganxen als mitjons (o als guants prims)
      Cert, la llana de merino és fantàstica!!!
      Petons,

      Elimina
    3. Hola Lou,
      Per el que veig aniràs aviat, be! Segur que ho recordaràs molt de temps.
      Jo portava estris d'aquest tèrmics i no en vaig fer servir cap, si les temperatures no son molt extremes (més de -20º) em el que he posat tens de sobres.

      Salut i Sort!

      Un petó.

      Elimina
  8. així m'agrada , fent de mestre, explicant el què i el cóm! :-)
    A veure si els de les "marques" et fan un regalet per la promoció que els hi fas! :-)
    M'ha agradat molt cóm ho has explicat i m'ha agradat veure't tapat fins a les celles!!!! ;-)
    Un petonàs! (

    ResponElimina
    Respostes
    1. Deu t'escolti Montse jajaja...
      Qualsevol no anava tapat allà, és una de les normes més bàsiques!!
      Ens veiem!
      Un petó.

      Elimina
  9. Qui sap potser algun dia necessiti buscar aquesta entrada, buscant els teus consells que sempre son d'agrair.
    Un petó.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Qui sap?? tens raó i ojalà la necessitis algun dia ben aviat.
      Un petó.

      Elimina
  10. Fantàstiques recomanacions. Tant les relatives a la fotografia com a l´equipació de la roba...Hauré d´imprimir-ho tipus "xuleta" abans d´anar a la botiga.

    Enhorabona per aquestes imatges tan increibles.
    Gràcies per compartir!
    Una abraçada.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Marta,
      A mi aquest viatges al Gran Nord em feien una mica de respecte i va estar gràcies a blocs com aquest que vaig poder recopilar una bona serie de recomanacions que ens varen permetre assolir els objectius sense gaires problemes, espero que a tu també et serveixi.
      Gràcies a tu per la visita.
      Una abraçada

      Elimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

Cova del Bisbe

IMATGES QUE INSPIREN - Una nova experiència

Història d'una Fotografia: L'altra Família Baobab