Fotografia de Aurores

Aquest hivern es preveu un període de màxima activitat solar que coincideix amb l'acabament del present cicle, no obstant, no és una dada exacte però si molt aproximada. L'astre rei és capritxos i sol anar una mica a la seva però sempre dintre d'uns límits.
Tenint en compte la que ens ve a sobre he pensat que seria bo fer un parell d'entrades per compartir la meva experiència amb tots vosaltres.
Canon 5D MkII + Samyang 14mm f/2.8, 8 s. a ISO 3.200
Un dels atractius que té anar a la busca de les llums del nord és que ho pots fer un piló de vegades i no veure'n ni una, sigui per un període de baixa activitat solar o perquè la meteorologia s'ha posat en contra nostra i els cels estan tapats cada dia, ningú ens pot garantir el contrari.
Aquesta qüestió és tant important tenir-la clara perquè d'ella en pot sortir l'èxit o el fracas; m'explico, si hi ha una nit serena i encara no tens cap foto, no vagis a dormir, segueix al peu del canó que segur que la "dama verda" apareix per algun costat, pensa sempre que els altres dies pots tenir cels coberts.

Un altre aspecte que crec que és molt important és conèixer la localització o localitzacions on aniràs, sobretot si hi vas amb lluna nova i vols incloure-hi algun primer pla o fer algun reflex o composició interessant, també per saber si hi ha vivendes o poblacions pels voltants ja que poden afectar per la contaminació lumínica que desprenen. En el cas dels reflexes és millor mirar un mapa cap a on està orientat el llac o fiord i desprès consultar les previsions meteorològiques per veure si farà vent i amb quina direcció bufarà, amb aquestes dos dades ja és possible saber si el vent ens afectarà en la consecució del nostre objectiu.

Hi ha una pàgina i programes per ordinador i smartphone que "preveuen" les aurores, el meu consell es que en prescindiu o al menys que no us el creieu cegament i com a mostra l'imatge que acompanya l'entrada d'avui feta un dia en principi de baixa activitat i que va resultar ser el més intens del nostre viatge, amb danses continues i amb intensitats que ens rebentaven el canal verd del histograma.
Aquesta primera foto la inclouria com un exemple de bona localització, és un fiord orientat a l'oest, no hi ha res que pugui provocar contaminació lumínica fins Groenlàndia i aquella nit les previsions senyalaven vent del sud, per tant les muntanyes que teniem a l'esquerra impedirien que el vent ens prives del reflex, només restava tenir sort amb les aurores i la vàrem tenir.
Canon 5D MkII + Samyang 14mm f/2.8, 15 s. a ISO 1.600
En canvi aquesta segona imatge és improvisada, l'aurora ens va sorprendre camí a l'allotjament desprès d'una sessió una mica frustrant en la que hi teniem dipositades moltes il·lusions. Hi havien tots els elements al seu lloc i ni un sol núvol però no vàrem pensar amb la lluna plena i aquesta ens va sortir just al davant nostre, impedint veure una sola estrella i molt menys cap aurora.
Però quan ja portàvem una estona conduint de tornada, se'ns va aparèixer una de les aurores més potents al davant i vàrem improvisar, el resultat ja el veieu, no gaire a comentar, el taronja son les llums de Tromso i els núvols de la part oest del cel varen fer la resta. Al menys m'ha servit per complementar aquesta entrada i que pugueu veure l'importància que té tenir localitzades les poblacions en la fotografia nocturna.
Canon 5D MkII + Samyang 14mm f/2.8, 15 s. a ISO 1.600
Un altre aspecte a tenir en compte és el triar la velocitat en funció del moviment, hi han aurores estàtiques i altres que no paren de moure's, algunes a velocitats realment altes. Aquesta darrera fotografia, que ja va formar part d'una entrada anterior, està feta abans de que jo m'adonés d'aquest fet i com resoldre'l. Havia començat la sessió amb els paràmetres de la nit anterior sense tenir en compte la diferència de velocitat entre les aurores d'una nit i de l'altre, el resultat de les primeres eren un cel totalment verd fruit de les llargues exposicions i baixos ISO's.
Els histogrames de la primera i la tercera son els mateixos, les exposicions son correctes però no les velocitats, aquest és el motiu perquè a la darrera l'aurora es veu difuminada i a la primera molt més definida. Tinc una tercera foto amb un histograma similar i amb uns paràmetres equivalents que ni m'atreveixo a mostrar, sembla el cel de Mart, tot verd i es que vaig fer-la a 30 s. i ISO 800 i amb el moviment i velocitat de l'aurora va quedar tot el cel "pintat" de verd.

Continuarà.....

*****
La primera foto ha estat nº 1 absolut al portal 500px.com el dia 27-9-2012

Comentaris

  1. Sense paraules, la mel a la boca i... Buffff quina passada viure-ho en directe!
    La segona es genial!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Esteve,
      Cert, en viu és una passada, en la segona no coincidim... ;-)
      Salut!

      Elimina
  2. Pedazo de entrada Pere, espero poder vivir este espectaculo algun dia en directo.Me quedo con la segunda, realmente espectacular

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Xose,
      Si tienes la suerte de vivirlo seguro que será uno de los momentos que vas a recordar para siempre, por lo menos és lo que a mi me pasa.
      Salut!

      Elimina
  3. Molt interessant la teva informació. Serà de molt valor per als que vulguin anar a exprimentar aquesta meravella.
    Salutacions.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Vicenç,
      Així ho espero, jo vaig anar una mica de bolit buscant informació, per això he fet aquesta entrada i la que seguirà.
      Salut!

      Elimina
  4. Magnífica entrada Pere. Estoy pensando ir este invierno a fotografiar auroras, y sin duda tendré muy en cuentas todos tus consejos. Muchísimas gracias.
    Un abrazo.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Daniel,
      Buff, si al final vas ya me pongo nervioso con lo que te vas a traer.
      Un abrazo!

      Elimina
  5. Molt bones fotos, Pere. Encara és hora que vegi en persona una aurora decent. Tant de bo no trigui masses anys.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Jordi,
      Per el que sembla aquest serà l'hivern...si ningú s'equivoca ja que també ho deien del d'aquest any, per el que estic veien en contactes nòrdics ja ara mateix n'hi han d'intenses. Millor no trigar gaires anys que no sigui que el sol es torni "gandul"..
      Salut!

      Elimina
  6. Ara no puc llegir el text....només puc admirar tant bellesa.
    Un petó, felicitats!!!

    ResponElimina
  7. Pere, quines tres imatges!
    Gràcies per compartir els teus coneixements fotogràfics.
    Jo dubto entre la primera i la tercera, si tinc que triar una de les dues provablement la primera, l'intensitat del verd de la part esquerra de la primera es genial.
    Salut!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Jordi,
      Gràcies a tu per la visita, bàsicament estem d'acord amb els gustos :-)
      Salut!

      Elimina
  8. Doncs si...ja tarda massa la segona part !!..jeje...
    Molt interessant tot lo que expliques, sobretot pels que tenen pensat anar "enveja sana"..:-))

    M'agrada molt la forma de l'aurora de la segona foto...sembla que es vulgui abraçar amb la muntanya.

    Un petó.

    Carmina

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Carmina,
      Veig que tornes a sortir com "Anònim" :-))
      La sessió on vàrem fer la segona hi havien unes aurores espectaculars, explosives però la contaminació lumínica ens va fer la guitza.
      Un petó.

      Elimina
    2. jajaj...m'he adonat quan ja estava enviat !

      Elimina
  9. Hola Pere, sens dubte m'agrada més la segona. Tot un espectacle, no m'estranya gens que hi vulguis tornar. Jo si mes no em conformo per ara en gaudir de les teves imatges.
    Salut !!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Josep,
      La segona te massa contaminació lumínica per el meu gust i sobretot desprès de dies de veure aurores sense amb uns cels nets com mai :-)
      Ja se m'està fen llarga l'espera...
      Salut!!

      Elimina
  10. Jo estic entre la primera i la segona,no se quina triar, No se com vas poder tornar, jo hem quedo allí i no hem mou ningut disfrutant de l'espectacle

    Salut!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Bernat,
      Amb lo cara que és la vida allà no et queden gaires dubtes de si tornar o no...altra cosa seria tenir-hi feina, per el nivell de vida, tranquil·litat i bellesa seria un bon lloc per viure, sobretot a nosaltres que ens fascina la natura.
      Salut!!

      Elimina
  11. Respostes
    1. Doncs és fàcil de solucionar i ara estem en el millor període d'aquest cicle solar...
      Ànims!! =)

      Elimina
  12. En primer lloc Felicitats per la posició al 500px, la foto s'ho mereix, és realment magnífica! Sembla talment una ballarina desplegant els seus vels! una guapada de foto Pere!!!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Montse,
      Gràcies per la visita, ahir vaig rebre uns "consells" de un fotògraf noruec que segurament m'ajudaran a mi també, ja les compartiré en una propera entrada.
      Un petó.

      Elimina
  13. Una explicació acurada i molt útil per qui estigui planejant un viatge cap les llums del nord.
    Les tres fotos son molt boniques però em quedaria amb la primera. Tant sols tenint en compte el que expliques, la nitidesa de la imatge, el dibuix tan net de l'aurora i que a més hagis captat les estrelles i el reflex amb tot el detall del fons de l'aigua..., crec que és una foto sensacional!
    És un plaer poder-ne gaudir!
    un petó Pere!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Mercè,
      Per mi és un plaer que en gaudeixis sens dubte...i son uns records que només fan que alimentar el desig de tornar-hi.
      Un petó.

      Elimina
  14. Y esta entrada no la comenté yo???

    Voy para la última que has hecho y resumo ambas en ella. Aquí lo que te quería decir es que, todavía estoy flipando con el comentario que te hicieron en 500px diciéndote de que ese verde intenso de la aurora hacía que la foto fuera... No sé cómo te lo dijo.

    Diooosss... cuántos quisiéramos poder meterle un trapo en la boca a la persona que te hizo ese comentario.

    Voy para la otra entrada...

    ResponElimina
    Respostes
    1. Quisiera decirte que el comentario en 500px sobre la sobresaturación del verde es bastante acertado, no porque esté sobresaturada sinó porque la aurora tenia tal fuerza que quemaba el canal verde, al rescatar los blancos y aplicar una saturación de 25 el resultado es este verde electrico que no coincide con el color de la aurora, aunque resulta muy llamativo como demuestra el puesto alcanzado en el ranking de popularidad de ese portal.
      Aclarado este punto, la "persona" que hizo el comentario es quiza a dia de hoy el mejor fotografo de auroras del Mundo y ha ganado premios internacionales muy importantes como el de mejor fotógrafo astronómico del año (APOY) y para mi es una referéncia, Ahh y vive al lado de ese fiordo.
      Le conteste dandole las gracias por las correcciones, que las tendría en cuenta y que era un gran admirador suyo. Al Cesar lo que es del Cesar.
      Aunque tiene fotos de hace dos años con los mismos tonos, colores y luminosidad que la primera de este post por lo que puedo achacar mi error a un "pecado de juventud" y por suerte es facil de corregir :-)
      En las fotos de la segunda parte ya está corregido este "error" y no lucen tan mal.
      Gracias Iker!!

      Elimina
  15. Hola Pere!


    Yo también voy a ir a Tromso en Febrero con una amiga para fotografiar la aurora boreal (contando con un poco de suerte claro xD) igual nos podrías decir algunas buenas localizaciones para conseguirlo :) A dónde ir fuera de la ciudad o si es necesario acampar y qué material te llevaste. Mi email por si acaso es ireneorovitg@hotmail.com

    El blog es muy interesante y me está sirviendo para preparar nuestro viaje

    Ah puedes contestar en catalán con toda tranquilidad, soy de valencia y lo entiendo aunque no solemos hablarlo en casa

    Gracias!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Irene,

      Lo que em preguntes sobre localitzacions es un tema molt personal, la meva tria sempre seria foto de natura, en canvi entenc i respecto als que volen fer un altre tipus de fotografia. A les rodalies de Tromso tens de tot, tendes originals Sami, Casetes en ruïnes, fiords espectaculars, llacs glaçats, muntanyes impressionants, etc...tens molt per triar i si m'apures i no ho teniu gaire clar et recomanaria que contractéssiu un guia natiu, tindríeu moltes més garanties.

      No és necessari acampar i la recomanació de material i roba la tens en l'entrada que segueix a aquesta, no m'he deixat res per explicar.

      Salut i molta sort!!

      Elimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

Cova del Bisbe

IMATGES QUE INSPIREN - Una nova experiència

Història d'una Fotografia: L'altra Família Baobab