La Llum Zodiacal

Si fa uns anys m'haguessin dit que arribaria una nit que es podria veure la Llum Zodiacal a La Garrotxa no m'ho hagués cregut ja que els meus intents de fotografia nocturna a les nostres contrades acabaven amb una gran bombolla de llum taronja, evidenciant la bonança d'un període econòmic on no es mirava el que es gastava, ni de dia ni de nit.
Aquesta foto la vaig fer durant la darrera Lluna Nova, fen una prova molt complerta del comportament del Samyang 14mm amb la Mark III en previsió/preparació del projectes que s'acosten.
Aquest lloc el tinc a 25 minuts de casa, en plena Garrotxa, on sempre feia les fotos de sud cap a nord, aquest cop, el cel era tant net i tant clar que em va animar a fer-ho en direcció contraria i desprès de moltes proves, vaig decidir fer una panoràmica de la Via Làctia.
El resultat, tot i que falta la cinquena foto a l'esquerra que he suprimit perquè en aquesta la contaminació lumínica si que era més que evident i em desvirtuava la panoràmica, m'agrada molt, vaig tenir sort i vaig aconseguir més del que buscava, ja que apart de la Via Làctia, Sírius, Orió, Aldebaran (Taure), Júpiter, Les Plèiades, Andròmeda i La Polar, vaig tenir un doble premi, un estel fugaç i la Llum Zodiacal per primera vegada prop de casa i tot en una sola foto.
 Els paràmetres son 4 fotos verticals de 30 segons, f/2.8, ISO 6.400, un toc de flaix amb gel càlid a 1/64 per il·luminar el meu cotxe a la segona foto i WB manual per compensar, muntades amb CS5 de forma automàtica. Voldria destacar que els 4 RAW's només tenen aplicació del perfil del Samyang a LR 4, res més, aquest cop no he tocat cap paràmetre addicional.

Fa poc vaig llegir a un company que és va vendre la Mark III i tot un conjunt d'objectius Canon "prime" per canviar a una D800 de Nikon i el 14-24mm, decebut per els resultats a ISOs alts de la Canon i que ara  havia descobert "la llum". Veient el que vaig treure aquella nit i altres que han seguit, no entenc el canvi, us puc assegurar que l'ISO mínim que he utilitzat és 6.400 i fins i tot he arribat a tirar a 25.600, el que demostra que de vegades la càmera no ho és tot i sincerament crec que en els models de gama alta de les marques punteres poca diferencia pot notar un aficionat com jo en els resultats i discutir sobre quina és millor, és un debat estèril.

Perquè tingueu un motiu més per opinar, us comparteixo aquesta foto de la constel·lació d'Orió feta ahir a la nit al Pirineu Oriental, sense retall, amb el Canon 70-200mm f/2.8 IS a 90mm, 2.8, 7 segons i ISO 12.800
I aprofitant que fa pocs dies l'Oriol Alamany va publicar una exhaustiva prova del Samyang 14mm, us deixo l'enllaç per llegir-la i un a la prova/comparativa que vaig fer jo ja fa uns mesos:

Bloc de l'Oriol: Test Samyang 14 mm f:2.8
La meva prova: Comparativa d'angulars extrems, Canon 16-35mm f2.8 L i Canon 17-40mm f4 L versus Samyang 14mm f2.8

Comentaris

  1. Pere, moltes vegades ens passem amb els equips, és com una moda ho trobo absurd, tot i que tots poc o molt alguna vegada hi hem caigut.
    Ja et vaig dir no fa gaire que desde el punt de vista fotogràfic, vius en un loc proviliejat. Ho tens tot relativament aprop. M'alegro que li sapigues treure profit, d'aquesta manera ho disfrutem tots.
    Jo aquest passat estiu també vaig fer provees nocturnes amb el 70-200mm.
    Salut!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Jordi,
      Recordo que ho vares dir però aquell dia encara no havia vist "la llum"... zodiacal ;-)
      Salut!

      Elimina
  2. Interessant l'avenç que hem fet enfocant els llums cap avall, tot i que encara ens queda molt per fer. A Terrassa no es veien estels i ara qualsevol nit els pots observar. A veure si finalment aconseguim "apagar" les ciutats pel ve de la fotografia de nit.

    Bon viatge ¡ ¡ ¡ aviat no?

    ;.))

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Jordi, Enfocant cap avall i apagant-ne molts, algunes nits quan torno al poble, aquest sembla fantasma ;-)
      Gràcies, quatre dies ;-)

      Elimina
  3. Ep Pere!! Sensacional, una de les poques coses bones de la crisi, jo aquests cap de setmana he vist i fotografiat la via làctia, (tot i què no és la millor època) des de l'illa roja. Per cert gràcies per l'info.
    Molt xules les dues fotos!!
    Salut, Francesc

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Francesc,
      Celebro que les indicacions et fessin servei, espero a veure'n els resultats ben aviat.
      Salut!

      Elimina
  4. El cielo se ve precioso Pere, que reduccion de ruido aplicas in situ a un Iso tan bestial?? No tiene nada de antiruido en LR??
    Felicidades por esa Mark III. No he tenido el gusto de probarla, pero si conozco a varios fotografos (algunos de ellos bastante conocidos) que estan migrando a la D800, que por lo visto gestiona el ISO alto de marena bestial
    Saludos

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Xose,
      En la cámara lo tengo en automático y en estas no redució y en LR la pano no tiene, la hecha con el tele si, 25.
      En cuanto a lo de si gestiona mejor el ISO la D800, te diré que a mi nivel fotográfico és imposible apreciarlo y que estoy muy muy contento con lo que tengo, mejor equipo no és sinonimo de mejores fotografias.
      Saludos.

      Elimina
  5. Muntar una panoràmica de fotografies preses amb un 14 mm ja té mèrit. Això fa un temps era impensable (Recordo que les panos fetes amb el meu 17mm ja no les muntaven correctament). Ho hauré de provar. Gracies per citar el meu article sobre el Samyang del qual tú, en part, n'ets culpable ;-)

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Oriol,
      Aquest cop fer la panoràmica no ha estat tan dificil, si ho comparo amb la foto de la Naveta des Tudons, ja que allà entrava una part de l'edificació en cada una de les tres fotos, aquí vaig tenir cura de "posar" el cotxe en una sola foto vertical ;-)
      Gràcies a Tu, evidentment la repercussió no és la mateixa, ni el contingut de la prova, realment molt complerta la teva. :-))

      Elimina
  6. ISO 12800 (buf!), en realitat crec que perquè la foto fos perfecta li falten 5 punts d'ISO. La càmara hauria de ser capaç de programar 12805 ISO i els estels lluirien millor ;-)

    ResponElimina
    Respostes
    1. Sip Pepet, ISO 12.800 i algunes a 25.600 per provar...
      Crec que he lelgit que Canon te previst treure un firmware amb nivells de ISO de 12805 aquesta primavera ;-)

      Elimina
  7. todo un placer leerte, que te explicas muy bien
    creo que le vas a pegar fuego a los isos en tu proximo viaje. la maquina da de si desde luego

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Uge,
      Un placer tenerte por aquí.
      Eso está hecho, aunque segun las previsiones del tiempo para esos días no pinta muy bien...espero que hagan como los de aquí y se equivoquen...jeje.
      Todas las máquinas actuales dan de si, otra cosa muy diferente es como les saques "el jugo" ;-)

      Elimina
  8. Molt maca aquesta panoràmica Pere i sobretot molt bona noticia que en els pobles, encara que sigui per la crisi, prenguin consciència de la correcta i eficient il·luminació. Això és una reivindicació molt antiga al maneys d'algunes associacions astronòmiques de Figueres i Girona.

    Evidentment també necessari en fotografia nocturna per extreure el màxim suc. Per cert, dos cosetes. Una referent al Samyang, llegint l'article de l'Oriol l'altre dia, em va semblar que tenia molts punts febles però que els seus punts forts era la bona nitidesa en tota la lent i que era un 14 mm (per això la preferiu al 16-35 II de Canon). És així i per això la ultilitzeu bàsicament per a nocturnes?

    I l'altra fa referència a la teva opinió de com tracta el sorrol la 5D Mark III en front de la Mark II (tu que tens experiència amb les 2 càmeres en quant a nocturnes).

    Salut!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Dani,
      Crec que el tema de les llums a la nit anirà a més per sort nostre ;-)

      El Samyang te més punts fort que febles, sota el meu criteri i sota el de l'Oriol o al menys així ho he interpretat, el millor és la nitidesa i nul·la distorsió a les cantonades, incomparable amb la del 16-35 que en aquest aspecte és on se li veuen les mancances i en segon lloc, el preu, imbatible per les prestacions que dona.

      Respecte a la MKII i MKIII, el primer que he de dir és que va estar una mena de caprici/coincidència/casualitat que donés el pas i la canvies, Jo estava molt content amb la MKII i tinc fotos fetes a 6.400 impreses a 75x50 cms que segur que ningú endevinaria a quin ISO estan tirades i amb les proves que he fet amb la MKIII aquesta la supera de llarg en molts aspectes, no tant en ISO's que ho fa sinó en enfoc i rang dinàmic (digui el que digui DxO Mark). He presentat fotos a concursos importants tirades a 3.200 i a 6.400 i al menys per l'aspecte del soroll estic molt tranquil ;-)
      Salut!

      Elimina
  9. Fa uns dies escrivia al bloc sobre l'us que li dono a la càmera i com havia arribat a la conclusió de que no em calia canviar a la mkIII perquè no li treuria el suc. Veient com exprimeixes l'ISO queda clar que la mkIII es per a tu. Molt sorprenent la llum zodiacal...

    ResponElimina
    Respostes
    1. Bones Gorka,
      Ja ho he dit abans, no era la meva prioritat canviar de càmera però com diuen...el tren passa una vegada...potser ara no podria ;)
      Quan la vaig veure no m'ho podia creure, tinc una foto de fa uns 4 anys d'aquest mateix lloc que és tota igual que la part esquerra, o sigui, una bombolla de llum...ja veus com canvien les coses.

      Elimina
  10. això son figues d'un altre paner! :-) desprès de tot el que he llegit, no diré res! :-)
    no sé si ja has marxat o no....sigui com sigui....que vagi tot superbé!!!!!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Montse!!! Que aquest lloc es per dir no per callar!!!
      Demà al matí, gràcies!!
      Ens veiem a la tornada.
      Un petó.

      Elimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

Cova del Bisbe

IMATGES QUE INSPIREN - Una nova experiència

Història d'una Fotografia: L'altra Família Baobab