Fotografia astronòmica, es possible??

M'agrada mirar al cel des de petit, m'agraden les estrelles, galàxies i nebuloses, m'agrada la Via Làctia, oi que no és cap secret??
Avui tenia ganes de portar-vos més enllà, buscant els límits tecnològics de les nostres càmeres a l'hora de captar els cels i posar-vos els exemples per que podeu opinar, decidir i fins i tot potser aclarir algun dubte com els que he tingut jo fins que no ho he experimentat. Com ja sabeu alguns de vosaltres, porto mesos dubtant de si "invertir" en un telescopi curt i una muntura equatorial per poder fer fotografia astronòmica amb condicions i amb llargues exposicions, el total de l'inversió, la crisi i el no tenir clar el rendiment que li trauré m'han anat frenant...fins arribar a aquest article, resum d'una de les nits que vaig passar al Parque Nacional de Las Cañadas del Teide a Tenerife en la que em vaig dedicar a experimentar i fer proves més que a "buscar" imatges en si.
Aquesta foto del centre de la nostra Via Làctia era una de les que sempre havia volgut tenir al meu arxiu, s'hi poden comptar els diferents colors que hi ha i s'hi distingeix clarament la nebulosa del Cavall Negre a la part dreta.
Vaig pujar allà dalt amb un telescopi??? NOOO!!!
Està feta amb la 5D i un tele curt a màxima obertura, fins i tot l'enfoc automàtic em va funcionar...(gràcies "Actualització de firmware 1.2.1" per "obrir" els ulls a la meva càmera...)
El paràmetres son bàsics, f/2.8 ISO 12.800 i 8 seg, trípode i acabats amb Lightroom 5, que per cert és una petita meravella, res més.
Sense mourem del lloc, vaig canviar d'objectiu, aquest cop el 50mm f/1.4 que em va permetre posar-hi la silueta del Roque Cinchado amb la vista de "Las Dos Caras", vaig anar una mica més al límit...les tres estrelles que surten per el "clatell" o la cara de la dreta, son les que formen la pinça dreta de la Constel·lació d'Escorpí, Acrab a dalt, Dschubba al centre i la de sota de la que no en sé el nom, Antares aquest cop queda amagada darrera la roca i El Cavall Negre a punt de remuntar, galopant la cara esquerra del Cinchado.
Els paràmetres son: f/1.8, ISO 3.200 i 10 seg, revelada igualment amb LR5.
Finalment i amb el trípode ancorat al mateix lloc, una imatge amb gran angular, no, aquest cop no és el Samyang 14mm, sinó el 17-40mm L f/4, (tenia ganes d'evaluar-ne la qualitat amb un cel completament net), la focal escollida va ser 21mm i la resta de paràmetres f/4, 25 seg i ISO 6.400.
Aquí em vaig "permetre" posar Antares just davant l'ull de la cara esquerra del Roque i el centre de la Via Làctia amb sintonia amb la resta de formes.
Un cop a casa m'he donat compte d'alguns detalls que ara us comentaré:
- El 50mm f/1.4 de Canon NO és un bon objectiu per fotografiar estels, té una aberració de coma brutal, la podeu apreciar en les estrelles de la perifèria de la segona foto, podria fer pensar que és algun error de càlcul però no, la part central, aproximadament el 60% de la foto està correcte. A més té un problema complicat de resoldre amb el tema de l'hiperfocal, per tenir el cel i els roques a foco, tenia que allunyar-me fins a 65 metres del subjecte principal, cosa impossible perquè darrera meu havia una gran pared de roca.
- El 17-40mm F/4 L ofereix millor resultat del que en un principi podíem pensar, no em desagrada com han quedat les estrelles, sobretot les de les cantonades.
- Les fotos estan fetes en un curt espai de temps, entre les 4:15 i 4:50 de la matinada i estan revelades exactament igual amb el LR5 però els colors i tons tenen matisos diferents en les constel.lacions i nebuloses, no així en el color del cel de fons, de moment en desconec el perquè.
- Es curiós com el centre de la Via Làctia passa de tons càlids amb el tele curt a tons freds i magentes a mida que la distancia focal disminueix.

Comentaris

  1. Ostres!!! si que dona de si un cel net de contaminació.
    Has fet servir varies exposicions per eliminar soroll a la primera foto?
    Llastima del coma del 50mm perquè la composició de la segona és molt bona.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Joan, si que dona de si...
      No, totes les imatges son una sola exposició/raw, el soroll està a 25% de luminancia i 40% color, res més.
      Si, la llàstima és que no ho he vist fins que he tornat a casa...ara, un 50mm amb bona òptica...buff, no vull ni pensar-ho ;-)
      Salut!

      Elimina
    2. La mark III es comporta de maravella peruè la qualitat a 12800 és més que acceptable.
      Els objectius canon molt lluminosos en aquest aspecte són una mica desastre, he vist comparatives del canon 24 II 1.4 i es per caure de cul sobretot pel preu que te.
      Ara mateix m'has fet venir unes ganes d'anar a Canàries :)
      Salut!

      Elimina
    3. Si, no em puc imaginar el que pot fer la 1D-X però amb aquesta... tinc càmera per temps ;-)
      Vaig escoltar de primera mà el comentaris d'un company amb aquest 24mm i ni aquest, ni els 16-35, ni el 14mm per el preu que te donen bons resultats, per això ja tenim el Samyang, però amb el 70-200 he al·lucinat una mica, serà qüestió de trobar algun 50mm vell amb bona qualitat òptica.
      Joan, per fotografia nocturna et puc assegurar que és el millor que m'he trobat mai, ni Menorca se li acosta...
      Salut!

      Elimina
  2. Simplement fantàstic material, Pere!

    M'he quedat bocabadat, és un tipus de fotografia que no practico però que m'atrau molt. Realment ara el teu arxiu deu estar més complet si hi cap. Sobretoto m'agrada perquè en aquestes imatges la fotografia entra en conjunció amb la física (o l'astrofísica). Realment molt més atraient per mi fer aquest tipus de nocturnes que no pas el "lightpainting" (que també està bé i s'ha de provar i es poden obtenir resultats ben curiosos, però la considero una altra disciiplina diferent dintre de les nocturnes, ni millor ni pitjor).

    Per cert... felicitats Pere!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Dani,
      A mi, com ja sabeu el cel em porta boig des de ben petit i ara poder fer aquesta mena de fotografia sense grans aparells, obre possibilitats que fins fa poc no teníem i que potser d'aquí uns anys aquestes fotos ens facin riure comparat amb el que es podrà fer ;-)
      Gràcies Company!

      Elimina
  3. Excelente entrada Pere sobre todo por la información que se saca. Está claro que esa 5DIII es una auténtica bomba para astrofoto, porque lo que has hecho a 12800 ISO es de alucinar. En fin hay que pensar en un cambio a esa cámara. Si quieres utlizar un 50 mm de focal fija te aconsejo que compres de segunda mano un Nikkor 50 mm f1.8 AIS y el anillo adaptador para Canon. Ese objetivo a f2 es muy muy bueno. Además los puedes conseguir baratísimos. La última foto es muy buena, me gusta mucho. Un abrazo

    ResponElimina
    Respostes
    1. Estoy muy contento como maneja los Isos entre 3200 y 6400, incluso haciendo alguna excursión por los 12.800 no se comporta nada mal.
      me miraré ese objetivo José, no lo dudes.
      Gracias por tu aporte, siempre interesante viniendo de un experto.
      Un abrazo

      Elimina
  4. Pere, aixó no es fa!!!
    Quin cel, jo l'agost de l'any passat també vaig fer unes imatges de la VL amb el 70-200mm a 100mm, pero no tenen punt de comparació amb la primera imatge que ens mostres. Suposo que el fet que el fet que el centre de V.L. estigués ja molt baix i a tocar de contaminació lumínica és el motiu.
    Una entrada al bloc genial.
    Felicitats!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Jordi,
      Hi ha algunes coses diferents de les que en destacaria l'alçada a la que estan fetes les fotos, sobre els 2.000m i la latitud, que fa que la Via Làctia estigui més alçada respecte l'horitzó.
      Les fotos estan fetes amb una setmana i un any de diferència de les de Menorca i comparant-les és la diferència més acusada que hi trobo, humitat al marge, clar ;-)
      Salut!

      Elimina
  5. Aprofito per fer un 2x1 de comentaris:-)

    Per mi, entrades com aquestes justifiquen que tinguis la web i que vagis fent posts de forma periòdica.
    La forma de presentar el treball i d'explicar coses diferents, fer proves, ser autocrític amb les teves fotos i anar desgranant mica en mica, a través de respostes als comenatris que et fa la gent, info addicional sobre les fotos, per mi no té preu !!

    En quant a aquesta entrada en concret, m'ha agradat especialment perquè estic començant a fer els meus primers "pinitos" en mirar cap al cel, i es precisament, en bona part al teu post de "llum Zodiacal" que em va començar a fer reflexionar com podia aprofitar el meu equip per començar a experimentar amb nocturnes i a mirar cap al cel quan vaig a llocs amb poca contaminació lumínica.

    Poc puc apotar com a comentari a les fotos, més enllàde dir que a la meva pantalla que no es cap meravella, però tinc calibrada, suposo que pel pas a jpg de baix pes, les roques es veuen amb tons negres/grisosos a salts. A mi que m'agrada contrastar una mica més els objectes, jejeje, els hauria intentat tirar més cap a la part esquerra de l'histograma, però clar, aleshores ja no seria el teu estil de foto :-)

    ResponElimina
    Respostes
    1. Bones Arnau,
      Celebro que ho trobis interessant, aquest és el meu objectiu i m'agrada molt preparar entrades com aquesta, tot i que porten una mica més de feina, s'ho valen.

      M'agrada que recordis aquella entrada, per mi va estar una sorpresa poder veure la llum zodiacal tant a prop de casa i també em va fer obrir els ulls en vers el cel "proper" ;-)

      Sobre el tema de contrast o de els salts que veus de negre/gris no sé que dir-te, ho he mirat amb el Imac, el macbook, el pc del meu fill i fins i tot des del mòbil, en els aparells apple les veig igual que al LR5 i al pc (windows) del meu nano, les veig una mica més clares i menys contrastades però t'he de dir que fa poc he fet imprimir en gran (1mx0,66m) una foto de la Via Làctia i el resultat té un fidelitat de un 95% en quan a color... se que és un tema molt complicat i no et puc donar una resposta més concreta si tu no concretes més quina o quines fotos i la part on dius...
      Gràcies per el 2x1 ;-))

      Elimina
  6. Hola Pere, Felicitats per l’entrada que ha estat molt instructiva. Avui has coincidit amb la imatge d'entrada, amb un altre gran fotògraf presentant el centre de la nostra galaxia, en Daniel López (el cielo de Canarias)…., ens voleu fer dentetes, eh? ;-)
    Una pregunta de neòfit, creus que amb el 70-200 i una muntura equatorial de astrofotografia fotografia podries treballar (pes) i millorar resultats?

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Eduard,
      Amb el 70-200mm i una muntura equatorial, la foto no sols és podria millorar infinitament sinó que l'ampliació/magnificació podria arribar a més del doble que aquesta ;-)
      Gràcies, celebro que ho hagis trobat interessant :))
      Salut!

      Elimina
  7. Ara sí que em trec el barret...:-)!
    Jo no hi entenc tècnicament i més aviat em maregen tantes dades, :-) però trobo les tres imatges esplèndides!
    I com que saps que soc donada a veure cares...el personatge doble que s'intueix a la roca em fa pensar que aquesta roca també ha quedat bocabadada davant tal meravella!:-)
    SI segueixes buscant tants nous reptes...no acabis amb una nau espaial fent fotos de la terra des de l'univers!!! :-)
    ah....( t'ho tinc pendent de fa temps ;-)....) la càmera si que hi té a veure!!!! jejejeje
    Felicitats Pere!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Montse,
      Et puc assegurar que estar sol davant aquesta roca amb unes formes tant suggerents a altes hores de la nit és una bona experiència, sobretot molt gratificant, proves apart jeje.
      On s'ha de fer cua per pujar en una nau espaial??? jaja no etaria malament no però això queda lluuuunnnyy
      Respecta a lo de la càmera, dona, per la primera foto potser si que necessites quelcom similar...però no per les altres dos, només cal fer el que ja us he dit moltes vegades: "Captar la màxima llum possible, anar fins al limit dels nostres equips, càmera i objectiu i et sorprendràs, segur... :))
      Un petó.

      Elimina
  8. Buf, amb aquesta entrada em dirigiré a vosté com Professor Soler. Vosté sempre anirà un (o dos, o tres, o...) passos per davant. M'agrada aquest to tan didàctic de l'entrada i, encara més, m'encanten les fotos. També m'agrada el final de l'entrada, obrint nous interrogants que, coneixent-lo a vosté, sé que no pararà fins esbrinar el per què.
    Enhorabona pel treball fet i per la seva constància.
    (Reverència final)

    ResponElimina
    Respostes
    1. Bones Dr... si és així ja tenim "prefix" tots dos... :P
      Si, encara no sé el nom de la tercera estrella que forma la pinça dreta d'Escorpí, ni el perquè carai surten els colors diferents si els paràmetres son equivalents i he revelat les fotos exactament igual...
      Espero que algun dels experts que volten per la xarxa sobre aquest tema hi puguin dir la seva ben aviat.
      Gràcies Pepet.

      Elimina
  9. Totes les fotos be, pero em quedo amb la tercera: és on millor combinen paisatge i estels. Pero el que m'ha intrigat del teu text es el comentari de que el nou firmware t'ha obert els ulls de la 5D-III. En principi nomes permet enfocar a lluminositats f:8 i treure video per el port hdmi. Has notat algun canvi en l'enfoc amb poca llum? En això no era cap meravella...

    ResponElimina
    Respostes
    1. Bones Oriol, com a qualitat tècnica i resultat fotogràfic és la millor elecció possible la tercera, ara, saps com em va quedar la cara desprès de veure a la pantalla la primera?? suposo que com un nen quan descobreix que li agraden els caramels... :))
      Si, vaig poder-ho apreciar i molt be doncs el company que venia amb mi, l'Arturo s'acabava de comprar una 5DIII nova i ell portava el 1.2.0 (que no ha sortit com a actualització web) i on ell tenia problemes per enfocar i necessitava el làser, jo feia rato que tenia la foto enfocada i sense "ajudes".
      No tant sols a les nits, també a les fotos de costa amb llum de lluna (al 15%) on tampoc necessitava aquesta ajuda, vaig quedar molt sorprès de on era el límit d'enfoc automàtic... i algunes eren amb el 17-40mm L F/4.

      Elimina
    2. Vaja!, jo des que vaig actualitzar el firmware no he fet cap foto nocturna encara, ni amb molt poca llum. Al viatge a Australia de l'any passat, amb el firmware antic, em vaig desesperar intentant fotografiar un dels ocells més rars del món en una illa remota dins una selva fosca. Tant amb el 500mm f:4 com amb el 70-200/2.8 tenía molts problemes per a enfocar donada la penombra. Al tornar vaig llegir lo bé que enfocava la nova EOS 6D amb poca llum i vaig maleir-lis els ossos a Canon per donar millor enfoc amb poca llum la més barata 6D que a la cara 5D-III.

      A veure si ara resulta que sense dir res ho han millorat? Què extrany que no s'en facin ressò, essent un avantatge.

      Per cert, i perdona el Off-topic. Ara que acabo de tornar de Shetland allí he fet servir moltes vegades el 500mm/4 amb el 2X i enfoca molt bé amb el nou firmware. Amb això estic molt content, ja que éra una característica que había perdut al passar de les EOS-1 a la 5D.

      Elimina
    3. Ostres! No sé com va la 6D, encara no n'he provat cap. De la 5DIII si que puc dir el que feia i el que fa, sobretot on més l'he utilitzat, a la foscor/penombra i en aquestes situacions si ha millorat clarament, vaig arribar a enfocar a llocs on abans ni m'ho hagués plantejat sense làser, només escollin be la zona de més contrast... tinc activada per aquestes situacions només la zona central i amb poca llum em surten com unes guies vermelles a mode de quadricula que facilita la labor, això amb el firmware anterior no hi era o al menys no ho havia provat mai.

      Ja vaig llegir la teva entrada on parlaves d'aquesta nova característica, evidentment és una molt bona noticia que fa pujar un graó més a la petitona, com he comentat abans, m'agradaria saber on "arriba" la 1D-X jeje

      Elimina
    4. Acabo de provar l'enfoc de la 5D-III amb el 70-200/2.8 en una habitació força fosca i m'acabo de quedar meravella't. Enfoca en llocs on crec que abans no hauria enfocat. Llástima no haber fet una comparació just abans i després de actualitzar el firmware per a comprovar-ho en les mateixes condicions. ¿Deuen haver forçat la sensibilitat dels sensors per lo del f:8 i això redunda en altres usos també? Ojalá trobessim algú que no l'hagués actualitzat encara i fes la prova.

      Elimina
    5. La prova no la vaig poder materialitzar jo mateix però si que vaig poder veure "in situ" que on el firmware 1.2.0 no enfocava, el 1.2.1. si ho feia, les línies vermelles que sortien i quadriculaven la pantalla central no les havia vist fins aquell moment.
      Sempre he cregut que en les actualitzacions de firmware inclouen moltes més modificacions de les que ens fan saber ;)

      Elimina
  10. Pues viendo tus fotos, parece que sí es posible.
    La tercera me parece una maravilla, con esa silueta rocosa, y un encuadre algo más abierto, que permite que respire mejor.
    Un abrazo

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Alfredo, en cualquier caso se ha avanzado en el camino y quizas dentro de poco y con unos ISOs ahora impensables podamos sacar los "colores" al cielo profundo sin grandes dispendios económicos :-)
      Un abrazo

      Elimina
  11. A mi m'has deixat sense paraules i amb la boca obreta.
    :O
    Montse!!!Tu donali idees...el Pere astronauta!
    Ens deixes unes bones comparatives ,Pere.
    Un petó.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Celebro que t'agradi Esther i que potser serveixi per algú més endavant...
      Gràcies!
      Un petó.

      Elimina
  12. Un plaer poder veure imatges com aquestes!
    Vaig entenent que realment vares viure una experiència especial en tots sentits en aquesta darrera escapada.
    Bona nit Pere!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Si, és el que et vaig comentar, moments que passen poques vegades y que quan passen i te'n adones...bufff ;-)
      Segurament la gent que diu que la zona del Teide té un magnetisme especial té molta raó...
      Fins demà!
      Un petó.

      Elimina
  13. Unes fotos precioses d'un lloc màgic, molt apropiat per plasmar la via làctia.
    Molt maques.
    Salutacions.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Totalment d'acord Vicenç, el lloc és ideal per aquests fotos, semblant a Menorca però amb menys contaminació i menys humitat, crec que aquesta darrera qualitat és el secret dels resultats ;-)

      Salut!!

      Elimina
  14. Buena y bonita entrada Pere!!! Ilustrativa y enriquecedora!

    Yo, antes de dedicarme a disparar a la VL creo que tendré que invertir primero en un cuerpo que me pueda satisfacer con los resultados, ya que el que tengo ahora no serviría para tomar ninguna de las fotos que nos muestras en esta entrada.

    De momento, me conformaría con visitar el archipiélago y sacar de allí lo mejor que pueda . Lo de la nueva cámara y las "constelaciones"... llegará!!

    Un abrazo Pere!!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Iker,

      Una visita altamente recomendable, de hecho esos días nos comunicaron que habia algunos representantes de Canonikos, me puse en contacto con ellos pero no pudimos coincidir (conflicto de intereses, quizas..), fue una lástima.

      Cualquier cámara que hay en la actualidad te permite unos ISOS que hace un par de años hubieramos calificado de "indecentes" ;-)

      Un abrazo

      Elimina
  15. Suscric a Iker, amb la meva càmara no em planteig fer coses com aquestes que ens mostres. Salut.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Chabier, crec que tens una 40D si no l'has canviat, llavors si que tens molta raó, el canvi de tecnologia en aspectes de Iso va venir desprès i continua...d'aquí a poquet veuràs que es podrà fer ;-)
      Salut!

      Elimina
    2. Sí, la 40D. Hi ha cosetes que encara puc fer, peró altres ni en somnis. Salut.

      Elimina
    3. Chabier, t'asseguro que l'entrada no la he fet amb "mala baba"...
      Només és una prova que feia temps tenia pendent de fer i la vaig gaudir molt, la llàstima va estar quan vaig veure els resultats del 50mm però ja era a casa :-((
      Salut!!

      Elimina
    4. No et deia que la haguessis fet amb mala baba :-)
      Ja em faria goig de poder tenir una càmara amb la que fer aquestes provas. L'objectiu el tinc, no pas la càmara (i ja tinc ganes de canviar-la, però no està la economia per a aquestes coses, així que a aguantar amb la 40D mentres funcioni). Salut.

      Elimina
    5. Be Chabier, és com tot, unes paraules escrites algú les llegeix amb un estat d'ànim diferent del que les escriu i es poden interpretar de diferent manera. Ja sé que en aquest aspecte, el de la fotografia nocturna si que prima l'equip però per fer les proves calia arribar a aquells ISOs, sinó aquesta entrada no hauria tingut sentit ;-)
      Salut!!

      Elimina
  16. Molt bona entrada y molt instructiva, llastima del 50 mm que ja es veu que no, però jo, com el Chabier, amb una D80 no em plantejo gaires coses (ja m'ho vas comentar un cop).
    Alucino com treballen algunes càmeres a ISOS tan alts !!!
    Salut.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Angel,
      Si volem fer la cursa de la tecnologia hem de tenir clar que està perduda abans de començar, quan apostem per una càmera i característiques ja hi ha una nova la mercat que la supera... així que penso que no ens hem de cegar amb el nou material i treure tot el "suc" del que tenim, dit això estic totalment amb tu, hi han coses possibles i altres impossibles i aquesta n'és una.
      A més estaríem canviant de marca cada dos per tres amb tota la despesa en objectius etc. etc.. i realment, val la pena??
      No tinc resposta a això, hi han circumstàncies i casualitats que de vegades fan que els astres es posin de cara i altres que ho impedeixen :-))
      Salut i gràcies!!

      Elimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

Cova del Bisbe

IMATGES QUE INSPIREN - Una nova experiència

Història d'una Fotografia: L'altra Família Baobab