Islàndia... i els concursos fotogràfics

Veure els resultats de la categoria de paisatge del Glanzlichter d'aquest any m'ha fet venir ganes de publicar aquesta entrada, que per altra banda ja la tenia pensada des de que vaig veure la que va publicar l'Oriol Alamany sobre Asferico i les seves interioritats... i és que a falta de veure els resultats finals del mateix Asferico-2014 i la resta de concursos internacionals importants d'aquest any, veig que el comentari que va fer l'Oriol a la seva entrada sobre els temes recurrents de paisatge i que seria lògic evitar, el primer era Islàndia i per això vull dir-hi la meva.

Fotos premiades en la categoria de paisatge en quatre prestigiosos concursos internacionals
Glanzlichter-2014, tres fotos d'Islàndia i entre elles la guanyadora.
BBC-Wildlife Photographer of the Year-2013, dos fotos d'Islàndia.
GDT-European Wildlife 2013, tres fotos d'Islàndia
Asferico-2013, tres fotos d'Islàndia i igualment la guanyadora.
Glanzlichter-2012, tres fotos d'Islàndia.
BBC-Wildlife Photographer of the Year-2012, dos fotos d'Islàndia.
Asferico-2012, tres fotos d'Islàndia
GDT-European Wildlife 2011, cinc fotos d'Islàndia, inclosa la ganyadora.
BBC-Wildlife Photographer of the Year-2011, dos fotos d'Islàndia.
Glanzlichter-2011, tres fotos d'Islàndia.

i podria seguir o analitzar altres categories, però ho deixo aquí, crec que és prou significatiu del perquè s'ha convertit en "EL DESTI" dels fotògrafs de natura, especialment de paisatge en els últims anys...
I per il·lustrar-ho, la meva foto d'avui està feta a la famosa i multi-mega-fotografiada platja de Jökulsárlón, plovent i sense cap mena de color, fins i tot els companys no varen baixar del cotxe (de fet era lo més assenyat...) però crec que pot donar una idea del que et pots trobar quan no trobes cap de les condicions que volies... imaginat quan si les trobes... ;-)

Comentaris

  1. Yo creo que esta tendencia que observamos en la moda de los destinos fotgráficos tiene una clara expliación: nivel de vida e internet. Es evidente que uno puede ser más o menos creativo, pero es mucho más fácil serlo en un paraje excepcional. Esto unido a lo anterior conduce a la masificación de fotografias de un mismo lugar. Pero hay un dato curioso Pere, yo cuando veo las webs de los grandes fotográfos de paisaje veo excelentes fotos en parajes increibles, donde la "creatividad" es muy fácil darle rienda suelta. Personalmente me resulta tremendamente complicado ser creativo al lado de casa, eso te consume mucha energía. Por ejemplo, cuando hace 26 años estuve un día entero en el Antelope Canyon, las composicones iban con mi vista. Al lado de casa las composiciones van con mi imaginación, llevarlas a la realidad es otro cantar. Muy guapa la imagen que nos muestras.
    Un abrazo y espero que sigas recuperándote bien.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Cierto José, internet y el poder adquisitivo facilitan todo eso pero los concursos lo acaban de redondear, fijate que a veces he creido que algunos certámenes recibian incentivación económica por parte de algun gobierno ;-)
      Estoy contigo con lo de la creatividad, aunque estar en uno de esos paisajes idilicos facilita la foto pero mata la creatividad.
      Eso va mejorando paso a paso, gracias José.
      Un abrazo

      Elimina
  2. Soc dels que penso que tots tenim una gran fotografia que podem fer al costat de casa, el que cal és saber-la veure i esperar el moment idoni per fer-la (creativitat, tècnica i una mica de sort).
    Anar a Islàndia i fer fotos xules d'un lloc xulo és relativament fàcil com bé ens demostres, bé cal tenir un bon comte corrent i, si és molt bo pots anar al parc geològic xinés de Zhagye Donxiai i segur que alguna cosa treuriem ;-) Una abraçada

    ResponElimina
    Respostes
    1. Eduard, per si et serveix, no m'han premiat mai cap foto d'Islàndia ;-)
      Serà fàcil fer fotos xules però molt difícil fer quelcom creatiu i original ;-)
      Una abraçada

      Elimina
  3. Lo malo no es ir a Islandia a sacar fotos, sino ir a Islandia a sacar las mismas fotos que el resto de fotografos. Se ha perdido la creatividad, lo unipersonal, el trabajo fotografico de busqueda, localizacion, etc. Copia a saco y luego ... ademas, lo premian. No se esta premiando la excelencia fotografica precisamente. Malo, muy malo para la fotografia...

    ResponElimina
    Respostes
    1. Cierto Victor, no hace falta ir a Islandia para copiar, ni siquiera tenemos que salir del pais para eso. Creo que como ya hemos comentado antes, es el tema de los premios, se premia un lugar o un nombre antes que una fotografia y eso es malo y lleva a ver resultados como el del Glanzlitcher de este año...

      Elimina
  4. Y el que se haya universalizado la fotografia, no tendra algo que ver ??? cuanta mas gente se crea fotografo, con cierto poder adquisitivo y bombardeado por las mismas imagenes desde Internet = negocio servido. No deja de ser otro producto mas que nos venden para consumir. Ahora todos los que tenemos una camara medio decente, o no ? alguna vez no nos hemos planteado querer ir a Islandia, Antelope, Gran Canyon, etc... ??? Los destinos a vender condicionan los premios ??? La creatividad no aporta €€€€ a nadie, solo satisface al que lo practica.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Angel, me quedo con tu última frase, creo que es de "libro", por lo que se puede ver a veces si se premia la creatividad aunque como comentaba un dia con Uge Fuertes (Gran fotografo creativo) muchas veces esa "creatividad" no supera ni la primera ronda en los concursos, esas veces creo que lo que se muestra supera la capacidad de asimilación de la persona que tiene que decidir y esta tira por lo seguro, por lo convencional, sinó los datos que he puesto al principio no serian esos. ;-)

      Elimina
  5. Penso el mateix que l'Eduard,la fotografia està a reu, cal saber veure-la i desenvolupar la creativiat suficient per fer-la més captivadora junt amb una mica de sort.
    Tinc molt poca experiència en viatges, no puc opinar més.
    Un petó.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Aixxx, quin despiste!
      Sobre la foto que ens mostres: molt xula la combinació b/n natural amb tons del mar i el cel, bona composió jugant amb els dibuixos de l'aigua.
      :-)

      Elimina
    2. Això està clar Esther, el que he volgut constatar en aquest post és com uns resultats poden condicionar un destí o un somni, una cosa molt diferent és que quan anem al lloc siguem capaços de fer el foton que ens pensavem i no acabem fent el que fa tothom. ;-)

      Elimina
    3. Gràcies per el comentari de la foto però soc molt conscient del que hi ha ;-)
      Només és un exemple del que es pot fer en un dels nombrosos dies de pluja on segurament aquí ens quedaríem a casa.
      Un petó.

      Elimina
  6. Una foto amb molt força Pere! Fer fotografies a Islàndia pot senzill, bé, el paisatge (m'imagino, no hi he estat mai) ha de ser espectacular i, sobretot, molt, molt diferent al que veiem habitualment, com apuntaven per fb, un espai relativament petit amb una gran varietat de punts d'interès i llums, per aquest motiu, podem tindre imatges precioses, ja que el paisatge ho és, però ben diferent és construir una imatge personal, única, amb sensació de lloc o amb alguna cosa diferent, com li vulguem dir, això és complex, tant al costat de casa com a Islàndia, penso. I m'atreviria a dir, que en llocs com a Islàndia molt més, precisament degut, a la influència dels concursos, xarxes socials, etc. en que veiem cada dia imatges espectaculars de racons d'Islàndia. A mi personalment, quan he estat en "llocs de peregrinació fotogràfica", em costa veure altres imatges de les que hem vist moltes vegades i, alhora, és molt gratificant treure una imatge que diguis, és diferent i és la meva petita visió del lloc.

    Una abraçada Pere!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Xavi, aquesta és la qüestió, quan et trobes davant aquelles meravelles que fas?? normalment el que fa tothom, costa tenir la suficient maduresa visual com per poder separar sentiment, emoció i tenir la determinació de "crear" quelcom nou i amb sentit estètic i ganxo. Per això he arribat a pensar que podria haver-hi el propi país interessat en que les fotos fetes allà siguin presents en els principals certament, tema econòmic?? potser... aquí ho deixo anar...
      Una abraçada

      Elimina
    2. Teoria interessant. Doncs al pas que anem, l'any que ve hauran d'implantar una nova categoria als concursos, jejeje!!

      Elimina
  7. Ep Pere!! Bona feina, de fet sempre veus fotos d'slàndia als concursos, però mai m'he parat a comptar-les, no sompren perquè el país és increïble. El què sorprén més és què es premïin imatges similars dels mateixos indrets. Jo darrerament no em presento a masses concursos ja què la nena tira molt, però m'he propossat (ja sigui per necessitat, per repte, o pq em bé de gust) què la majoria de les imatges siguin del meu país , properes, a veure si aconsegueixo alguna cosa ;))).

    Abraçada i espero què ja comencis a estar en plena forma

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Francesc, un dels desencadenants d'aquest article ha estat la foto de les cascades del Kirkjufel que han premiat a Glanzlitcher, quantes vegades les hem vist??? i amb millors versions??? Això és premiar la creativitat?? renovar un concurs??? o simplement triar a lo segur per quedar be amb una majoria no gaire exigent???
      Moltes preguntes.. jeje... malauradament les respostes només les tenen ells ;-)
      Poc a poc em vaig recuperant, costa molt però amb paciència i voluntat...Gràcies!
      Una abraçada

      Elimina
  8. Islandia un d'aquells llocs que sempre m'havia fet gràcia visitar (fins i tot molt abans d'aquesta dèria fotogràfica) i que a força de veure imatges d'allà cada cop li trobe menys interés. ës el que em passa sempre amb els llocs megafotografiats. Potser és perquè no em presente a concursos de fotografia ;-)

    ResponElimina
    Respostes
    1. Segurament serà per això Dr. ;-)
      El que és innegable és l'influència que aquests tenen sobre els destins o localitzacions fotogràfics. Esperem que li tornen a venir les ganes...

      Elimina
  9. Interesante debate el que se ha abierto con tu entrada Pere.
    e interesante teoría conspiranoica, premiar fotos de cierto sito para fomentar el turismo, jejeje, no lo había pensado, pero ya no me extrañaría nada.

    Yo creo que lo que son imágenes creativas, serán más fácil de hacer cerca de casa, en lo que ya conoces bien y puedes jugar muchas más veces que en un sitio muy lejano, pero como yo no he hecho ningún viaje fotográfico, y menos a lugares tan lejanos como Islandia, no lo se seguro, pero si sé que me cuesta más hacer fotos "creativas" en un sitio desconocido que en uno que conozco bien, donde hago el 99% de las fotos que tengo, todas en un radio de 40Km más o menos.

    Un saludo y espero que vaya bien tu recuperación.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Por cierto se me olvidó decir algo, yo creo que la imposibilidad de moverme mucho ha hacer fotos lejos de mi zona (por economía) también me ha ayudado a darle más vueltas a las cosas y pensar "que más se puede hacer aquí" y por lo tanto ha fomentar mi creatividad.

      en un sitio desconocido y si encima es espectacular, te va a llamar la atención muchas más cosas y por lo tanto vas a ser menos selectivo y vas a darle menos vueltas a que es lo que puedes hacer.

      Un saludo

      Elimina
    2. Cierto es que cuando la naturaleza se muestra tan potente te relajas a la hora de componer o de agudizar ese ingenio, normalmente no es hasta le segundo o tercer viaje donde empiezas a sentirte comodo y a ser tu mismo.
      Estamos de acuerdo con lo de las localizaciones cercanas, siempre tendremos mas oportunidades de sacar petroleo que si solo estamos unos pocos dias en otro pais o zona.
      Gracias, de momento parece que todo va sobre lo previsto ;-)
      Un saludo.

      Elimina
    3. Estoy muy de acuerdo contigo,Antonio yo no lo he sabido expresar,tan bien.
      El estar en un lugar tan potente como dice Pere te altera,hasta abruma y pierdes el control, la serenidad suficiente. Como dice el "jefe" (supongo) al segundo o tercer viaje es doónde empiezas a sentirte ¿cómodo? yo diria relajado.
      Saludos.

      Elimina
    4. Yo lo experimente en mi primer viaje, ahi todo me parecia estupendo y cuando regrese...uffff.... pero es lo que hay.
      Una experiencia mas...
      Saludos.

      Elimina
  10. Un lloc màgic.
    Preciós.
    Segur que algun dia vaig per allà.
    Salut.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Doncs ben segur que t'agradarà Vicenç, una cosa no treu l'altre i el pais s'ho val, vagis on vagis i em les condicions que hi hagi ;-)
      Salut!

      Elimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

Cova del Bisbe

IMATGES QUE INSPIREN - Una nova experiència

Història d'una Fotografia: L'altra Família Baobab