AirGlow o Aurores Boreals a Tenerife??

Primer de tot us vull dir que en el moment de fer la foto no sabia que era, em pensava que havia estat una errada del Balanç de Blancs i no va estar fins uns mesos desprès que vaig saber que havia fotografiat l'Airglow o la luminescència del cel nocturn, un fenòmen que fa que el cel mai sigui fosc del tot i que es pot presentar en aquest to verd aurora o be en un blau turquesa.
L'airglow per tant, és el resultat de diferents processos que tenen lloc a l'alta atmosfera, com la recombinació d'ions ionitzats pel Sol durant el dia, la luminescència que provoquen els raigs còsmics en xocar amb les capes altes de l'atmosfera i que ho transforma en aquesta mena de llum verda o blava, verda en aquest cas i que només es pot veure en cels tremendament purs i sense cap mena de contaminació atmosfèrica.
La foto que us presento per il·lustrar aquest fenòmen està feta a Los Roques de Garcia, al P.N. de Las Cañadas del Teide a les 03:58 de la matinada a l'estiu passat, crec recordar que li vaig comentar el fet al amic que compartia viatge amb mi i no li vàrem donar massa importància, ara si, per mi ha estat un fet únic i la llàstima és no haver fet més de les tres o quatre fotos que vaig fer amb aquesta llum que potser mai més veuré... Ja que tinc una foto feta a les 04:12 on ja no hi surt aquest verd i el cel és completament blau fosc. La foto està feta amb el Samyang 14mm amb els paràmetres habituals de les fotografies nocturnes, o sigui ISO 3.200, 30 segons i f/2.8, el WB estava calibrat per les fotos que vaig fer durant tota la nit a 3.500 Kv. El processat no té res especial, només que per pujar-la a la web i que tots pugueu apreciar on està feta, he pujat les ombres en un 35% i així podeu veure les escales típiques d'aquest lloc i el Teide al fons

Comentaris

  1. Hola Pere, com pots recordar, el divendres va fer una nit molt diàfana i en les fotos que vàrem fer al CdC es veu en certes zones unes tonalitats verdoses,, quan he vist el teu article i el del Daniel Lopez m'he preguntat si el que vàrem veure al Cap de Creus era una llum residual d'aquest fenòmen. No ho sé?

    ResponElimina
    Respostes
    1. No t'ho sabria dir Eduard, nosaltres no vàrem tenir aquest to verdós... per altra banda si que ho havia vist i fotografiat a Menorca però per aquell temps ho vaig atribuir a la humitat producte del mar, està clar que a 2.200 metres aquesta humitat era inexistent i el to verdós tenia claredat, molta més que a Menorca ;-)
      Salut!!

      Elimina
  2. Molt interessant l'explicació i la foto en la teva tònica. Quan tingui temps indagaré en els fonaments científics d'aquest efecte. Deformació professional ;)

    ResponElimina
    Respostes
    1. Celebro que ho trobis interessant Dani, per mi ha estat una bona experiència descobrir-ho ;-)
      Si hi hagués quelcom digne d'esmentar-ho m'ho fas saber... please!!

      Elimina
  3. La principal diferencia entre el "air glow" y las auroras es que en el primer caso la luminiscencia se manifiesta en todo el cielo, aunque sea un poco más visible sobre el horizonte como se ve claramente en esta foto. Que por cierto es preciosa. Este fenómeno lo he visto varias veces y alguna con formas de bandas que atravesaban el cielo. Muy bien procesada la foto Pere. Un abrazo

    ResponElimina
    Respostes
    1. Pues creo que es un privilegio ver este fenómeno en nuestras latitudes, bueno en Canarias, ya que el exceso de C.L. lo limita hasta que casi pasa desapercibido.
      Muchas gracias José.
      Un abrazo

      Elimina
    2. Pues una de las veces lo vi precisamente desde El Roque de los Muchachos, pero en otras dos ocasiones fue en el lago del Valle en Somiedo. Un abrazo

      Elimina
    3. Increible poder verlo en la peninsula José, enhorabuena!

      Elimina
  4. Ni tan sols coneixia aquest efecte, la veritat es que és molt interessant, i la foto preciosa. Salut!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Ja sol passar, jo en tenia varies fotografies i no sabia el que era fins que per casualitat ho vaig veure en un bloc americà. Te'n recomano la recerca ;-)
      Salut!

      Elimina
  5. Desconeixia del tot aquest fenomen, enorabona per la captura, ja deus tenir el Teide de totes les maneres, oi?

    ResponElimina
    Respostes
    1. Unes quantes si Jordi, de totes maneres aquest fenomen jo tampoc el coneixia i al igual que les aurores, ho "veu" millor la càmera que els nostres ulls ;-)
      Salut!

      Elimina
  6. com ho vas fer per no adormir-te a les 4 de la matinada?

    ResponElimina
  7. Respostes
    1. Aquesta va estar per casualitat Dr., de vegades la sort també compte ;-)

      Elimina
  8. Buenos dias. Soy José Jiménez de Jaén. Nosotros hemos podido registrar lo mismo tanto rn Andalucía como en Cáceres. Es evidente que ha habido un pico en el flujo de protones desde el sol. Tengo algunas fotos aqui: www.flickr.com/photos/josejimenezgarrido

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola José, he estado viendo tus fotos, la verdad es que es una pasada porder verlo con la contaminación en el horizonte, eso indica que la calidad de nuestros cielos esta mejorando a pasos agigantados. Gracias por tu visita.

      Elimina
  9. Molt bona captura, això és el que es diu; estar en el lloc just i a l'hora justa.
    Petons.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Esther, aquest cop el fenomen em va trobar a mi no jo al fenomen ;-)
      Un petó

      Elimina
  10. Bona foto, gràcies per compartir la informació!!

    ResponElimina
  11. Bona explicació i definitivament enterat del tema!!
    I bona foto clar. Una "aurora canarial" no la te tothom!
    Fins aviat!
    Quim

    ResponElimina
    Respostes
    1. Una llàstima que vaig saber-ho explicar en viu i en directe el diumenge Quim però tampoc volia dir una cosa per una altra.
      Efectivament, aquestes aurores no es proliferen gaire i la captura va ser totalment casual. ;-)
      Una abraçada

      Elimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

Cova del Bisbe

IMATGES QUE INSPIREN - Una nova experiència

Història d'una Fotografia: L'altra Família Baobab