Trepitjant estels

Per fi avui he tingut una estona per mirar-me les fotos que vaig fer a Les Hèbrides fa uns dies, escollir-ne una i fer una entrada al bloc... que ja tocava.
He triat aquesta nocturna feta buscant la vertical de la Via Làctia sobre la silueta de l'Illa de Rùm, una foto "planejada" ja el dia abans amb una app de mòbil "in situ" i aprofitant una de les poques nits que vàrem tenir sense núvols.
Cal dir que a simple vista no es podia apreciar cap mena de contaminació lumínica i ha estat al arribar a casa i veure-les en gran quan he apreciat aquests tons verdosos, taronges i grocs a la part de l'horitzó i sobretot cap a la dreta. Aquella nit va ser neta i clara i un privilegi que ens va ser atorgat per la Natura ja que trepitjar una platja amb milers d'estels reflexats no es pot fer cada dia.
He consultat mapes i el Google Earth per veure si coincidia amb algun nucli de població de Skye però la part més poblada d'aquella illa coincideix amb l'altre costat. També i per orientació podria coincidir amb alguna aurora llunyana ja que aquella nit, la predicció era d'activitat alta.
En qualsevol dels casos, aquesta foto em servirà per poder publicar algunes impressions que he pogut treure de l'utilització del nou objectiu Canon 16-35mm F/4 L IS per paisatge astronòmic.
Les dades Exif son 16mm F/4 30 s ISO 12.800, si no ho heu llegit malament, 12.800!!
Els que alguna vegada han sortit a fer nocturnes amb mi ja saben que m'agrada capturar la màxima llum possible en les fotos de paisatge astronòmic i com podreu veure en els dos retalls a gran tamany que acompanyen el text, el soroll a aquesta sensibilitat en la 5D MKIII és "raonable" i sobretot "utilitzable", així la pèrdua de un pas de llum en l'objectiu no és tant problema com podria sembla a primera vista, ep!! tinguen en compte sempre la càmera que utilitzem i fins a quin nivell ISO la podem forçar.
La cantonada superior esquerra s'ha mostrat sempre nítida i sense cap aberració, ni cromàtica ni de coma, donant una qualitat similar a la que ofereix el Samyang 14mm F/2.8 i molt superior a la del Canon 17-40mm F/4 L i a la del Canon 16-35mm F/2.8 L, en el que les estrelles a les cantonades semblen "centrifugades" ;-)
Curiosament, la cantonada superior dreta, amb la mateixa nitidesa i nul·la aberració cromàtica, si presenta algun estel amb una petita aberració de coma, ho podeu apreciar al extrem superior dret i no amb totes, solament en algunes i coincidint amb les més brillants, ho he provat en horitzontal i en vertical per si era un problema localitzat en la posició però he obtingut els mateixos resultats.
Agrairé a qui hagi pogut provar-ne un en aquest tipus de fotografia que em reporti les seves impressions per tal de poder determinar si és un problema amb la meva unitat o general d'aquest objectiu.
Seguint les indicacions en els comentaris de José Fernández i Marc Villagrasa, aquest matí he fet una serie de proves amb diferents cartes de nitidesa, com per exemple la Zeiss Star Test i altres dos proporcionades per Siemens (com la del enllaç que us deixo) i també he estat revisant les diferents fotos nocturnes que vaig fer aquella nit, per sort, n'he trobat dos de horitzontals on en una i surt aquesta petita aberració i en l'altre no, curiosament una està feta mirant cap al nord-oest (la que presenta aberració de coma) i l'altre mirant al nord (la que no en presenta) i us en puc deixat un retall de la cantonada perquè ho pugueu comprovar vosaltres mateixos i que em porta a pensar que la posició en vers l'estrella Polar si que hi té que veure...
Cantonada amb lleugera aberració de coma, feta mirant cap al nord-oest
Cantonada sense aberració de coma, feta mirant cap al nord
La prova complerta, detallada i molt fiable, la trobareu en el bloc de l'Oriol Alamany, jo, apart del comentat més amunt, només puc dir que la millora en nitidesa i definició és molt apreciable en obertures petites (F/4-F/5.6) i apreciable en les demés obertures. Estanquitat a tota prova, superant dies de pluja intensa i també els famosos "showers" típics d'aquelles terres. Facilitat d'enfoc en condicions de poca llum i destacar el nou disseny del para-sol i la tapa, funcionals i pràctics.

Comentaris

  1. Muy guapa Pere destacando sobre todo la composición con la VL que me parece perfecta, estéticamente muy chula. Ese problema que tienes en las esquinas puede ser debido a dos cosas, o la combinación de las dos. Si la Polar la tenías a la izquierda es normal que las estrellas esten más puntuales en la do izquierde por estar más proximas al polo que las del extremo derecho. Si ese no es caso y la Polar la tenias a la derecha, donde mayor aberración tienes, entonces eso es un problema de descentramiento óptico, bastante común sobre todo últimamente donde los controles de calidad se relajan bastante independientemente de las marcas. Si es el caso yo intentaría que me lo cambiaran, pues eso es un claro problema de montaje. No obstante para asegurarte, haz una foto con solo 15s y centrándola al sur pues de esa forma las estrellas tendran el mismo desplazamiento en ambas esquinas, o bien haz pruebas con puntos luminosos terrestres. Un abrazo

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola José, darte las gracias por tu apoyo y asesoramiento técnico en estas lides, como ya habras visto, he actualizado el post con las dos capturas que te he mandado para que los lectores puedan opinar y valorar, creo, después de haber realizado un montón de tests que el objetivo está bien y que debe ser un problema de posicionamiento en relación a la Polar como comentas, si fuere el objetivo, siempre se manifestaria el pequeño problema pero no es así.
      Un abrazo

      Elimina
  2. Primer felicitats pel blog.
    Només comentar que això que l'objectiu tingui una mica de coma a una part i no a l'altre pot ser degut a que l'objectiu estigui una mica descentrat. Si fas el següent test en pots sortir de dubtes http://www.lensrentals.com/blog/2012/05/testing-for-a-decentered-lens-an-old-technique-gets-a-makeover.

    ResponElimina
    Respostes
    1. He seguit les teves indicacions i les del José, m'he llegit l'article i he fet varies proves, per sort, també tenia fotos fetes a diferents orientacions del cel i en unes i surt i en altres no, la resta de paràmetres son iguals... el que em porta a pensar que segurament no és un problema de l'objectiu, com podeu veure en el dos retalls nous que he afegit a la entrada.
      Moltes gràcies Marc!!

      Elimina
  3. Bones, ostres! Pere quina pau transmeten aquestes fotos. No tothom té aquest privilegi; crec que sou poques les persones que tenen aquest do (i no soc familia) suposo que la máq. també hi fà. Per cert de qui es el gos?

    ResponElimina
    Respostes
    1. Bones Anònim,
      El gos viu a Illa de Eigg, no sé de qui és però jugava amb nosaltres i de pas, deixava les seves empremtes a la sorra...
      Gràcies per les teves paraules.
      Salutacions!

      Elimina
  4. Ja la tens. N'havíem parlat mes d'un cop, la V.L. reflexada, si mes no els estels mes brillants.
    salut!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Bones Jordi, efectivament i en un bon marc, llàstima que les aurores no fessin acte de presència ;-)
      Fins aviat!!

      Elimina
  5. Gràcies per la magnífica imatge i per il.lustrar-nos sobre aquesta nova joguina. Haurem de ser bons minyons per poder-la demanar als reis. una abraçada

    ResponElimina
    Respostes
    1. És molt recomanable, tot i l'ensurt que m'ha donat amb els estels...
      Gràcies a tu per la visita.
      Una abraçada

      Elimina
  6. Entrada molt didactica i il·lustrativa. El tema de l'ISO ja te l'havia sentit comentar. No sé fins on la tecnologia arribarà amb aquest tema, però la qualitat de la imatge es més que acceptable.
    Per cert, bona foto :-)

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Pepet, recordes bé aquelles nits a Menorca... ;-)
      Si amb la MkII abusava fins 6.400.. amb la MkIII he provat fins a 12.800, els resultats a la pantalla de 27" son "acceptables"
      Gràcies!

      Elimina
  7. Interessant fotografia, és de la tardor?

    ResponElimina
    Respostes
    1. Bones Jordi,
      Amb la pregunta que em fas... m'has pillat!! No entenc que vols dir??
      És una foto nocturna
      Gràcies per la visita

      Elimina
  8. Gràcies per publicar les proves Pere! Una foto molt maca! Tothom està posant a molt bon nivell aquest objectiu respecte al 17/40 i la veritat que les millores semblen evidents, tant en les teves proves com en l'entrada de l'Oriol. La necessitada millora en les cantonades sembla clara i m'està sorprenent molt en fotografia nocturna. Un dubte que em faig veient la teva entrada és si ara val la pena o no, portar un objectiu tipus Samyang 14 2.8 per fer fotografies nocturnes, quan les fem més esporàdicament. Sembla amb la foto de l'Illa de Rùm que la combinació amb la 5d3 dóna un rendiment adequat. Has notat molta diferencia en el Samyang? m'imagino que poder de gra al permetre menys iso.

    Una abraçada i gràcies!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Xavi,
      La pregunta que tu et fas, jo encara me l'estic fent... no et sabria respondre taxativament, en aquest darrer viatge i condicionat per una prova que em va enviar l'Oriol, no vaig portar el Samyang, tot i que tenia intenció de fer nocturnes, com així va ser. Jo et diria que per unes sessions dedicades íntegrament a la fotografia nocturna si et recomanaria el Samyang, per un viatge o per fer fotos esporàdicament, no. Sempre clar que la càmera permeti pujar fins a aquests ISOs avui escandalosos, potser d'aquí un temps poden ser mes habituals.
      Veient els resultats a casa no he quedat pas decebut del resultats nocturns amb aquesta combinació, l'avantatge de poder "enfocar" amb laser compensa una mica la pèrdua per la pujada de ISO.
      Una abraçada!

      Elimina
  9. Gràcies Pere! Seguiré expectant a les proves que aneu fent :)

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

Cova del Bisbe

IMATGES QUE INSPIREN - Una nova experiència

Història d'una Fotografia: L'altra Família Baobab