Condicions controlades??

Em sap greu espaiar tant les entrades al bloc però la veritat és que cada cop tinc menys temps lliure, les darreres 5 setmanes he estat enfeinat amb la meva exposició Girones a la Casa de Cultura de Girona, he estat de viatge i he tingut diversos actes socials però avui amb l'horitzó una mica més clar he trobat una estona per publicar aquesta entrada.
Condicions controlades?? 
Parella d'abellerols europeus en vol lliure a Etosha (Namíbia)
Amb aquest títol tan suggerent i a la vegada tan poc aclaridor, he volgut acompanyar aquesta imatge de dos abellerols feta en el darrer viatge a Namíbia. 
I perquè aquest títol?
La resposta és obvia,  porto un piló d'anys veient unes fotos impressionats d'abellerols amb totes les poses imaginables i amb un nivell d'enfoc i detall envejable, aquesta meva potser no té el nivell de detall, ni el fons ni una composició tan acurada com elles però està feta de manera improvisada, des de dins el cotxe i sense saber que a Etosha hi trobaria aquests bonics ocells. De fet, desprès vaig saber que en aquest gran parc hi pots trobar fins a tres especies diferents d'aquests ocells.
Ara si, "condicions controlades"... per mi, aquestes condicions controlades son els resultats obtinguts des de dins un hide, sigui de la mena que sigui i la majora de vegades a més, amb esquer perquè la especie buscada aparegui... vosaltres hi podeu dir la vostra, per mi ho son... i entenc que moltes fotos o especies no haguessin estat mai fotografiades de la manera que ho han estat però també entenc que en les explicacions tècniques es tindria que dir que han estat fetes en "condicions controlades"
;-)

Comentaris

  1. Condicions controlades, al costat d’on treballo tinc localitzat nius (i per suposat on es colocan als costat dels nius) si se la millor hora i el lloc perquè i passo cada dia i els hi faig un retrato des-de el meu hi de amb rodes( el cotxe) es una foto. Controlada. I el primer dia que els vaig enganxar per sorpresa no.?

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Pep,
      Com li comento al Oriol una més avall i com a continuació d'una conversa que ja ve del facebook, la qüestió que volia plantejar no era sobre els hides sinó sobre les "condicions controlades" i segurament la manca de temps ha fet que no allargués la explicació fins deixar-ho tot més clar. Fer una foto des de dins del cotxe no son condicions controlades tal com les vegi jo, ni la primera ni la darrera... però el debat el volia encaminar a si s'ha de mencionar al publicar una foto d'aquesta mena si ha estat feta sota control, sigui el control que sigui però on es modifiqui de forma concreta un comportament per obtenir un resultat.
      Gràcies per dir-hi la teva.
      Salut!

      Elimina
  2. Precisament fa uns dies parlavem i debatiem d'això mateix entre varis fotògrafs en una entrada al meu blog en relació a la desqüalificació de la foto del ós formiguer al WPY. La conversa va acabar anant cap a les condicions controlades i els hides.

    Dius: "...condicions controlades son els resultats obtinguts des de dins un hide, sigui de la mena que sigui i la majora de vegades a més, amb esquer perquè la especie buscada aparegui... "

    Aquesta vegada estic en desacord amb tú, almenys en aquesta generalització tan rotunda del "sigui de la mena que sigui".

    La tècnica de la fotografía desde hide és per a mi la més pura de la foto de natura. I n'es una de les més antigues. Significa que el fotògraf ha de tenir un gran coneixement del medi i l'animal, i saber on i com muntar un hide amb cura. Mitjançant el hide desapareixes del món de tal manera que els animals no tenen coneixement de la teva presencia. Aleshores actuen tranquils i sense molesties (Si ho fas bé, evidentment).

    Una altra cosa son els hides comercials pels que pagues per a que algú altre et faci la feina. Alguns d'ells interfereixen en el comportament dels animals i altres no (un hide vora una llacuna querenciosa pels ocells, o en un lloc on canten els sisons, per exemple, no interfereix en res i mai ho consideraria condicions controlades, ja que no controles ni modifiques res del comportament del animal).

    Per altra banda, una cosa més discutible son els hides amb esquer (que poden ser propis o comercials). En aquests darrers sí que crec que el fotògraf interfereix en el comportament natural dels animals. Fer-ho alguna vegada de manera individual no em sembla malament, però fer-ho per sistema, setmana rera setmana, sí que acaba convertint els animals en un habituats: mira els ossos gordos de tant peix als hides de Finlandia, per exemple.

    En resum, per a mi no tots els hides son iguals. Els individuals que es munta un mateix són l'essencia de la fotografia de la natura lliure: estudiar l'animal, decidir com ho faràs, muntar-lo amb cura, i passar hores i hores d'espera integrat a la natura fins aconseguir la foto, sense controlar res. es una sensació meravellosa. Jo no barrejaria això amb el tema de les cebes a ultrança.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Epp, l'entrada que dic on comentavem això era al meu Facebook, no al meu blog que he escrit erroneament.

      Elimina
    2. Hola Oriol,

      El debat que volia crear amb aquesta entrada no és precisament aquest, encara que hi té cabuda, sinó si el fotògraf ha de mencionar com ha obtingut la foto de la mateixa manera que alguns posen/posem els exifs o si s'han utilitzat filtres etc etc.
      No vaig en contra de la utilització de hides, amb la finalitat que sigui, ja que jo també els he utilitzat i ho seguiré fent, sinó moltes fotografies no serien possibles, la meva intenció era parlar sobre la ètica i la mentira en la fotografia, no sobre si utilitzem hides o no, sinó sobre si seria bo que ho diguessim o no.
      Segurament aquesta entrada es pot interpretar com si em volgués carregar la utilització dels hides, si és així dec haver errat en la redacció de la mateixa perquè com ja he dit, no buscava transmetre això. Per aclarir-ho una mica més potser hagués tingut que mencionar la casella que diu precisament això "condicions controlades" quan envies una foto a algun del concursos referència de fotografia de Natura.
      Crec que amb el nostre petit debat al facebook ja hem aclarit els punts i els conceptes i no soms pas tant divergents com semblaria ;-)
      En tot cas, t'agraeixo el temps dedicat a la lectura i comentaris.

      Elimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

Cova del Bisbe

IMATGES QUE INSPIREN - Una nova experiència

Història d'una Fotografia: L'altra Família Baobab