Dracònids

Feia dies que ho tenia senyalat a l'agenda, el dissabte 8-10-2011 serà la pluja de dracònids (pols del cometa 21P/Giacobini-Zinner)  mes important des de 2002, segons es podia llegir en algunes webs de refª en observació de meteors, però aquest any també coincidia amb la lluna al 85 % de la seva màxima lluminositat i amb que el moment mes àlgid seria abans de les 20:00 quan encara hi havia massa llum per poder apreciar-ho be.
Encara de clar, tot observant una magnifica i acolorida posta de sol, ens vàrem dirigir amb la Laia i la Montse cap al lloc on acostumo a fer aquest tipus de nocturnes i que principalment he escollit per la proximitat des de casa (30 minuts) i per la inexistent contaminació lumínica, cosa molt preuada per els que ens agrada fotografiar els estels.

Arribem al lloc i Ohh!!! Sorpresa, tres nois amb una tenda de campanya i un 4x4!!! Mai havia trobat ningú allà tret d'algun animaló que s'espantava mes que jo. Vàrem tenir un petit diàleg i ens varen dir que marxaven una estona i que no serien obstacle perquè poguéssim fer les fotos i així va ser.
Muntem els estris i comencem la sessió, de tant en tant en veiem algun, però la nostra sensació es de que la nostra càmera no n'havia captat cap, però no per això vàrem parar de dispara...mentre tímidament el cel s'anava ennuvolant i el fred es feia mes intens...fins que la decepció de no haver pogut veure cap rastre de les tant anunciades 500-600 per hora, el fred i el cel tapat ens varen obligar a anar cap a casa, en aquell moment la sensació era de frustració, tanta que no vaig ni mirar les fotos i vaig anar directament a dormir.

Ha estat aquest matí mentre les estava passant al mac quan he detectat un parell de fotos amb estels, be! he pensat, menys es res...ara, la sorpresa ha estat màxima quan les he obert amb el LR i he vist aquesta amb 4 dracònids a l'hora. Cal esmentar que he tingut que subexposar la foto en dos punts al LR dons la lluminositat de la lluna era tal que la captura "original" es veia igual que si fossin a les dotze del migdia, tal com comentava de tant en tant la Montse al veure les captures que anàvem fent...
Per aquesta sessió vaig utilitzar el 16-35mm F2.8 L de canon a 16mm, 2.8 i 30 segons, sense cap mena de filtre, ni tant sols cable disparador.

Comentaris

  1. Molt bona, Pere! Enhorabona. Jo ni tan sols vaig sortir a mirar... Potser aquesta nit m'animi, pero ho dubto.

    ResponElimina
  2. Què bona!! De totes maneres resulta curiós que cap dels 4 estels apunti al radiant del cap del drac. Molt bona la llum de la lluna a la vegetació. En el meu cas vaig intentar seguir les recomanacions per fotografiar pluges d'estels, o sigui ISO800, màxima apertura i 30" d'exposició, pero amb la llum ambient em sortien les fotos massa clares. Vaig haver de sacrificar temps d'exposició per què la llum dels pocs estels que vaig veure no crec que fos capaç d'impressionar el sensor amb ISOs més baixes. Quina sort poder estar lluny de la ciutat!!

    ResponElimina
  3. Has fet un relat molt acurat dels fets! :-)
    Una posta de sol rogenca a l'esquerra, una lluna quasi plena a l'esquena, que feia que semblés de dia, una tenda de campanya amb dos nois...i mentre estant...nosaltres plantant els trípode tot emocionats!
    De les 100 que vaig fer, no he tingut la sort de caçar-ne cap, però tinc la gran satisfacció de que tu sí ho aconseguissis i ara em pugui mirar la imatge amb molta més il.lusió.
    La imatge és fantàstica i el fet de que n'hi hagin 4, la fa més excepcional...sobretot perquè a ull nu només en veiem caure una de tant en tant!
    Us dono les gràcies a tu i a la Laia per deixar-me compartir els moments d'ahir!
    Ptons!

    ResponElimina
  4. Hola Jordi, Jo en tenia moltes ganes i mes desprès de que per les Perseides només hagués pogut fer una captura decent...i va estar bastant decebedor...si no hagués estat per 4 fotos de les mes de 100 que vaig fer...
    Sort i surt avui!!!

    ResponElimina
  5. Hola Santi, ja he vist la teva, els paràmetres que comentes podrien estar be si no estesis tant envoltat de C.L..
    Nosaltres es vàrem adonar que ja es veien...quan la meva filla va veure una cap a l'oest, i algunes anaven...altres venien...no seguien cap camí fixat, de fet sempre que he anat a fer pluja d'estels, les he vist així, sense cap ordre.
    Salut!!

    ResponElimina
  6. Hola Montse,
    Segur que com a experiència si ha servit ;)
    La Laia també en te un parell, ella les feia en vertical amb una mica d'angular..
    Moltes gràcies a tu, per la companyia i per el Kit-Kat..jajaja..
    Un petó!

    ResponElimina
  7. Caram!

    Perque vegis que a vegades no es pot donar res per perdut i hi ha sorpreses molt agradables quan menys t'ho esperes. Jo sempre dic que les imatges que es veuen a la pantalleta de la càmara no són fiables n'hi ha que fan patxoca i que quan les obres a pantalla competa s'et cau l'ànima als peus i en canvi n'hi ha d'altres en que la sorpresa és majúsucla i agradable com a tu. Sort que t'ha donat per revisar-les!

    M'agrada aquesta foto amb els 4 meteors amb trajectòries diferents quasi semblen erràtics en trajectòria de col·lisió entre ells.

    Ho vaig llegir ahir al Diari de Girona i de seguida vaig pensar que ja estaries al cas intentant caçar-los aquesta nit ;)

    ResponElimina
  8. Pere, preciosa imatge, com diu en Daniel,sort em tingut tots, que t'ha donat per revisar-les!!
    No tenia dubte que alguna meravella portaríeu, dins la targeta.
    Veig que vareu tenir una bona nit! :)
    Un petó!

    ResponElimina
  9. Molt bona Pere!!! Excel·lent document i bona tècnica. Magnífic resultat.
    Salutacions

    ResponElimina
  10. Justa a la fusta!!
    No?
    La vas clavar!!
    Jo finalment despres de portar tota la setmana d'anar a dormir tard, no vaig tenir ganes de sortir.
    salut!!

    ResponElimina
  11. Hola Daniel,
    Aquest cop si que va estar una sorpresa, de mes de 100 fotos en 4 hores, aquesta i tres mes amb un sol dracònid, a la pantalleta havia vist dos, però a casa he vist que havien quatre :))
    Es la tercera pluja d'estels que "persegueixo" aquest any, algun cop tenia que ser...
    :)

    ResponElimina
  12. Hola Esther,
    Dons jo si que tenia dubtes, em sabia greu marxar...però els núvols van acabar per tapar-ho tot i el fred es va fer mes intens..per la roba que portàvem, tot i les previsions.
    Un petó!

    ResponElimina
  13. Hola Jep,
    Capturar aquests "bitxos" es una loteria i aquest cop em va tocar ;)
    De totes maneres, en tinc una al cap...potser per les properes quadrantides... :)
    Salut!!

    ResponElimina
  14. Hola Jordi,
    Aquest cop no vaig anar al Pirineu, sinó aquí mateix a la Garrotxa..que també hi han llocs sense CL, algun dia ens hi acostarem, amb lluna nova..ja veuràs..
    Salut!!

    ResponElimina
  15. Bones Pere
    Felicitast per la captura!
    Ha de ser un plaer obrir el LR i veure aquesta meravella...

    ResponElimina
  16. Osti tú, que maca.
    Les tres de l'esquerra sembla que van al mateix lloc, totes juntetes cap allà. Però em cau millor la de la dreta, que va per lliure. Sempre m'ha agradat tot allò que va contra-corrent.
    Enhorabona per la cacera ;-)

    ResponElimina
  17. Espectacular Pere, una gozada de foto!!

    una abraçada

    ResponElimina
  18. Bones Esteve!
    Si ho va ser, i la veritat, molt mes desprès de la "retirada" que vàrem practicar....amb un cert gust de decepció..
    Ja se sap que quan mes s'anuncia un fet, menys impactant es..
    Salut!

    ResponElimina
  19. Hola Pepet,
    La de la dreta anava al seu aire, de fet les primeres que vàrem veure no varen sortir de Draco, les vàrem veure molt a l'oest, molt mes enllà de la Ossa menor.
    Gràcies i fins aviat!

    ResponElimina
  20. Hola David!
    Celebro que te guste!
    Una abraçada!

    ResponElimina
  21. Xaviiiiiii!!!
    M'alegro de veure que ja has deixat la UVI!!!!!
    ;)

    ResponElimina
  22. La sort és del que la busca, si senyor Pere ¡ ¡

    bona cacera.

    ResponElimina
  23. Hola Pere, muy buén trabajo ... y si las condiciones hubiesen acompañado ... ¡¡ ni me lo imagino !! .
    Un abrazo.

    ResponElimina
  24. Hola Amadeo!
    Si hubiese sido con luna nueva y sin nubes...me quedo toda la noche...jajaja...hubiera sido una maravilla, como lo fué la noche anterior, sin dracónidos, sin luna a partir de las 4:20, pero con un cielo espectacular, como nunca antes havia visto en la Garrotxa!! :))
    Una abraçada!

    ResponElimina
  25. Carai! A mi em sembla una passada! Sí que es fa estrany veure el terra tant il.luminat, amb ombres i tot, però els ulls es claven a les quatre estel.les, i l'efecte és espectacular. Enhorabona, bona feina! Salut!

    ResponElimina
  26. Gràcies Roger!
    I mes il·luminat que era...tant que vaig tenir que baixar l'exposició al LR, semblaven les 12:00 del migdia!
    Salut!!

    ResponElimina
  27. Fantástica la imagen, realmente buena. Un saludo

    ResponElimina
  28. M'ha agradat retrobar aquesta imatge tan especial i tan difícil d'aconseguir després d'haver vist una mica de Via Làctea des de la Vall de Gavarnie. Fins i tot això que quasi sempre ho tenim però ens costa tant poder veure que produeix emoció encara que en veiem una part petita per no estar prou amunt i a les fosques.
    Espero que ara estiguis veient colors espectaculars de tardor!
    un petó Pere

    ResponElimina
  29. Hola Mercè!
    A veure quan ens mostres alguna captura de la vostra sortida... sempre es molt gratificant veure el cel sense C.L. i allà dalt a mes es molt net.
    No vàrem veure massa tardor, alguna pinzellada si, però de totes maneres el cap de setmana ha estat magnífic.
    Un petó!

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

Cova del Bisbe

IMATGES QUE INSPIREN - Una nova experiència

Història d'una Fotografia: L'altra Família Baobab